EU:s matstrategi måste beakta Finlands situation

EU:s nya livsmedels- och biodiversitetsstrategier är ambitiösa och viktiga delar av den gröna given – men båda strategierna måste beakta finländska förhållanden. Det understryker EU-parlamentariker Nils Torvalds (SFP/Renew).

SLC - 6887856229 609C97472E O
Begränsningarna skärps för patent på växter och djur

Europeiska patent på konventionellt förädlade eller förändrade växter och djur är inte längre tillåtna. Det har Europeiska Patentverkets stora besvärskammare nyligen fastställt. Kammaren är den högsta besvärsinstansen för europeiska patent.

SLC - Motorvag1
Inga goda alternativ om motorvägen från Vasa förlängs

NTM-centralen i Södra Österbotten planerar att förlänga motorvägen från Vasa till Laihela. Det skulle ställa till det för skogs- och jordbrukare samt lokalbefolkningen i området. Inga alternativ är bra, säger Bjarne Mara.

Lagändring ska ge smidigare förrättningsförfarande

Jord- och skogsbruksministeriet har sänt på remiss ett lagförslag som gäller ändring av fastighetsbildningslagens bestämmelser om förrättningsförfarande och registrering av förrättningarna i fastighetsregistret. Målet är att göra förrättningsförfarandet smidigare utan att parternas rättsskydd riskeras samt förbättra uppdateringen av uppgifterna i fastighetsregistret.

SLC - Parnassius Apollo 2010 07 19
Skyddet av apollofjärilar effektiveras i skärgården

Forststyrelsen och NTM-centralen i Egentliga Finland effektiverar arbetet med att skydda mnemosyne- och apollofjärilarna. Under sommaren kartläggs fjärilarna i Skärgårdshavet.

Oklart om väglag behöver FO-nummer

I mars blev väglag tvungna att skaffa FO-nummer för att kunna sköta bankärenden. Men nu kommer Vägföreningen i Finland r.f. med nya rekommendationer om att det inte är nödvändigt.

ÖSP har delat ut studiestipendier

Österbottens svenska producentförbund r.f. har i maj delat ut stipendier.

Nytt stödsystem för restaurerings- och vårdåtgärder inom naturvården

Miljöministeriet föreslår att det i naturvårdslagen ska tas in bestämmelser om stödinsatser för iståndsättnings-, restaurerings- och vårdåtgärder på privat mark för att främja skyddet av den biologiska mångfalden. Ändringarna möjliggör i synnerhet restaurering och vård inom livsmiljöprogrammet Helmi.

Närmare information om inresa och antal säsongarbetare

Jord- och skogsbruksministeriet, inrikesministeriet och social- och hälsovårdsministeriet informerade den 6 maj 2020 om riktlinjerna för att trygga tillgången på säsongarbetskraft. Regeringen tillåter från och med den 14 maj inresa för 3.000 personer från länder utanför EU, utöver de 1.500 personer som det tidigare har fattats beslut om. Fram till dess gäller kvoten på 1.500 personer.

Nya ägarpolitiska riktlinjer för Forststyrelsen

Finanspolitiska ministerutskottet för Sanna Marins regering har godkänt Forststyrelsens nya ägarpolitiska riktlinjer fram till 2024. De nya riktlinjerna baserar sig på målet om klimatneutralitet 2035, målet om att stoppa utarmningen av den biologiska mångfalden samt målen för ett hållbart skogsbruk.

Ytterligare 3.000 säsongarbetare får komma till Finland

Ytterligare 3.000 säsongsarbetare i tillägg till de 1.500 som det beslöts om tidigare får komma och jobba till Finland i sommar. Det skall också bli lättare för arbetslösa att ta tillfälliga jobb inom jordbruks- och trädgårdsnäringen.

Föreningsmöten kan senareläggas eller ordnas på distans

Riksdagen har godkänt en tillfällig lagstiftning som möjliggör för föreningar en senareläggning av föreningsmöten samt att hålla dem på distans. Lagen stadfästes av presidenten 30.4 och är i kraft 1.5-30.9.2020.