Granbarkborren svärmar på Åland

De varma dagarna under vecka 19 den 8-14 maj ledde till att granbarkborrens svärmning kom igång på Åland. Och när skogsbruksingenjör Mats-Johan Flinck från landskapets skogsbruksbyrå kontrollerade fällorna i måndags den 22 maj var antalet barkborrar dubbelt större än föregående måndag den 15 maj.

SLC - 1681748266714 20230417 Ep 148521 B Aha Aha Eg 060
EPP vill fälla EU:s restaureringsförordning

Europaparlamentets största parti EPP (Europeiska folkpartiet) har meddelat att de vill fälla EU:s restaureringsförordning. Dessutom vill man också bli av med förslaget till förordning om bekämpningsmedel inom jordbruket.

SLC - Skog Plantering Sb
Nästan 100.000 hektar skog planteras eller sås i vår

Skogsodlingssäsongen har inletts i södra Finland. Under de kommande veckorna planteras cirka 170 miljoner trädplantor, uppger Finlands skogscentral.

Samlingspartiet, Sannfinländarna, SFP och Kristdemokraterna börjar förhandla om ett regeringsprogram

Förhandlingarna om ett regeringsprogram inleds på Ständerhuset i Helsingfors den 2 maj under Samlingspartiets Petteri Orpos ledning.

JSM efterlyser uppdaterad kompetens inom naturbruket

I april kommer jord- och skogsbruksministeriet att utlysa finansiering för projekt som jobbar med kompetensutveckling, rådgivning, utbildning och kommunikation riktad till aktörer inom markanvändningssektorn. Det belopp som utlyses är sammanlagt 3 miljoner euro. Ansökningstiden kommer att pågå i april.

Mängderna fällda vitsvanshjortar och rådjur minskade

Jakten på vitsvanshjort och rådjur avslutades i mitten av februari. I hela landet fälldes 67.152 vitsvanshjortar och 18.583 rådjur. Bytesmängden av såväl vitsvanshjort som rådjur minskade med cirka 9 procent jämfört med tidigare, uppger Finlands viltcentral.

Forskare utvinner el via blött trä – räcker till lampa och miniräknare

Forskare vid Kungliga Tekniska högskolan (KTH) har låtit vatten passera genom förädlat trä och därigenom fått elektricitet. Den räcker än så länge bara till LED-ljus och en miniräknare.

SLC - Vindkraft Djur
Naturresursinstitutet utreder vindkraftens inverkan på djurlivet i skogen

Det ökande vindkraftsbyggandet i Finland påverkar nya områden och följaktligen även vilda djur och deras livsmiljöer. I ett gemensamt projekt av Naturresursinstitutet och fjorton vindkraftsbolag utreds vindkraftens påverkan på de så kallade direktivarterna, det vill säga varg, skogsren och kungsörn, samt på renskötseln och renskötselkostnaderna. Dessutom kartläggs jägarnas åsikter om och erfarenheter av vindkraftens inverkan på jakten.

SLC - Dsc00954
Åländskt skogsbolag ökade vinsten och satsar nu också på solpaneler

Ålands Skogsindustrier Ab ökade i fjol sin omsättning med 8 procent till 18,5 miljoner euro och vinsten före bokslutsdispositioner och skatt ökade med 26 procent till 1,8 miljoner. Resultatet per aktie steg från 4,64 till 5,83 euro och styrelsens förslag är att dividenden höjs från 1,20 till 1,60 euro per aktie.

SLC - Blyforbud2023
Stålhagel påverkar sågvirket mindre än befarat

Enligt en färsk undersökning orsakar inte stålhagel i virket mera skador och slitage på sågklingor än normalt slitage som orsakas av sand eller andra orenheter. Undersökningen har gjorts i samarbete mellan Finlands Jägarförbund, MTK, Tornator Abp och Hämeen Ammattikorkeakoulu HAMK.

SLC - Skogs2 Feb23 Ct
Professor på skogsdag: Det är skogsägarna som måste leda utvecklingen

Hur ska skogen brukas? Den diskussionen har i klimatets och biodiversitetens namn gått het under senare år. I stället för att protestera bör skogsägarna själv ta i taktpinnen och säga hur de vill ha det. Det säger Tomas Lundmark, professor vid SLU i Umeå.

SLC - Skogs7 Feb23 Ct
Ingo: ”Finland har aldrig gått med på en gemensam skogspolitik inom EU”

Det är skogsägarna som ska fatta besluten om hur skogen ska brukas även i framtiden. Det var alla riksdagskandidater överens om på skogsdagen i Vasa. Finland har aldrig gått med på en gemensam skogspolitik inom EU, säger Christoffer Ingo.