SLC - Agrolog3
Ännu hinner du anmäla dig till Novias flexibla agrolog- och skogsbruksingenjörsutbildning

Yrkeshögskolan Novia startar upp utbildningen ”Flexibelt till agrolog och skogsbruksingenjör” i Österbotten i höst och man kan anmäla sig till den fram till den 30 september.

Stöd för beskogning av impedimentmark upphör vid årsskiftet

Beskogningsstöd har sedan 2021 beviljats privata markägare för att beskoga till exempel åkrar som har tagits ur produktion eller nedlagda torvtäkter. Den temporära lagen om stöd för beskogning upphör att gälla vid utgången av 2023, uppger Jord- och skogsbruksministeriet.

SLC - Wasafuturefestival1
Skogsgläntan mottagare av årets österbottniska Pro Skog-pris

Det kvinnliga skogsnätverket Skogsgläntan premierades med årets österbottniska Pro Skog-pris på Wasa Future Festival. Ambitionen med nätverket är att öka kvinnliga skogsägares intresse och engagemang för skogsbruk.

SLC - Mats Nylund Liggande
SLC:s Mats Nylund oroad över hur det går för jord- och skogsbruket om regeringen faller

SLC:s förbundsordförande Mats Nylund oroar sig för hur det går för det som uppnåtts för jord- och skogsbruket i regeringsprogrammet om regeringen faller.

SLC - Lemke Dialogforum Nkws 2180512
Parlamentet antog EU-lag för restaurering av naturen

EU-parlamentet har med knapp majoritet antagit det kontroversiella förslaget till lag om återställning av skadad natur. Omröstningen var mycket jämn.

Webbinariet Skogsbruket och naturens mångfald med svensk text

Webbinariet Skogsbruket och naturens mångfald kan nu i efterskott ses med svensk text. Webbinariet byggde på teman kring naturhänsyn i ekonomiskogar och mätning av den biologiska mångfalden.

Utexaminerade från naturbruksutbildningarna 2023

LF gratulerar alla till sin nya examen!

EU:s restaureringsförordning föll i parlamentets miljöutskott

EU-parlamentets miljöutskott röstade på tisdagen om förslaget till EU:s restaureringsförordning. Rösterna fördelade sig jämnt, 44-44, och då föll EU:s restaureringsförordning även i miljöutskottet. Redan tidigare har parlamentets jordbruksutskott och fiskeriutskott röstat emot förslaget.

SLC - Dsc 0094
Hur står det riktigt till på Novia i Ekenäs?

Paul Riesinger, lektor och lärare i växtodling på Novia, har ett tungt år bakom sig med utmattning, uppgivenhet och sjukledighet som en följd av en långvarig tvist med arbetsledningen. Det enda som riktigt fått honom att orka är viljan att undervisa nya generationers agrologer och passionen för växtodlingen. Han vet att han är en omtyckt lärare och han jobbar hårt för att förtjäna de ungas respekt. Hans kunnande är välkänt och uppskattat också ute på fältet och bland samarbetsparters. Däremot upplever han inte att hans arbete uppskattas på den egna arbetsplatsen.

SLC - Noviaekenas
Fint skolhus står närmast tomt

När man promenerar runt i Novias huvudbyggnad i Ekenäs ekar det i korridorerna. Rum efter rum står tomma och oanvända. Orsaken är inte att det är sommarlov utan så har det varit redan i flera år.

SLC - Pelkkaa Puuta Kuviasuomesta Fi Roine Piirainen
Färre skogsköp, lite piggare åkerhandel

Antalet köp av skogsfastigheter minskade ytterligare, men priserna fortsatte stiga. Åkerhandeln piggnade till något. Det visar Lantmäteriverketa statistik över köpeskillingarna för fastigheterna och antalet köp från början av 2023 till slutet av maj.

Övervakningen av markens tillstånd bör utvecklas inför EU:s markdirektiv

Den färska MaaTieto-utredningen sammanställer information om marken i Finland. Enligt utredningen är övervakningen av markens tillstånd fortfarande delvis bristfällig och kontinuiteten i övervakningen av skogsmarker bör tryggas. Utredningen stöder förberedelserna inför förhandlingarna med EU-medlemsländerna om markdirektivet, meddelar Miljöministeriet.