SLC - Taxonomi
EU-förslag till taxonomi hotar jord- och skogsbruket

Begreppet ”taxonomi” är ett nytt inslag i EU-jargongen som introducerades halvt i smyg under hösten 2020. I praktiken ska taxonomin klassificera hållbara investeringar för klimatmålen, men kriterierna kan bli ett hot mot jord- och skogsbruket.

SLC - Digibrev
Prenumerera på SLC:s digitala nyhetsbrev

SLC:s nyhetsbrev SLC Just Nu sänds ungefär en gång i månaden till SLC-förtroendevalda, medlemmar och personal. I nyhetsbrevet berättar vi om aktuella frågor som anknyter till intressebevakningen och organisationen.

Kommentera utkastet till livsmiljöprogrammet Helmi

Miljöministeriet ber om kommentarer om de mål och åtgärder som planeras för livsmiljöprogrammet Helmi fram till år 2030. Livsmiljöprogrammet Helmi är ett svar på den största direkta orsaken till förlusten av biologisk mångfald i Finland: att livsmiljöerna minskar och försämras kvalitetsmässigt.

SLC - Slc Aarsbok 2019 Parm Hires Rgb
SLC:s årsbok 2019 digitalt

SLC:s årsbok samlar centralförbundets och landskapsförbundens årsberättelser från 2019 inom en och samma pärm.

Pilotförsök med laserskanningsdata fick en miljon euro

Jord- och skogsbruksministeriet har beviljat sammanlagt en miljon euro för fyra projekt som effektiviserar användningen av data från det nationella laserskanningsprogrammet.

Statsunderstöd ska sporra jaktvårdsföreningar till aktivitet

En stor del av jaktvårdsföreningarnas statsunderstöd delades ut i år för första gången enligt hur mycket verksamhet varje lokal förening hade ordnat under det föregående året. Coronaviruspandemin har dock också begränsat jaktvårdsföreningarnas verksamhet och aktiviteter sedan i våras. Därför beslutade jord- och skogsbruksministeriet att genom en förordning ändra fördelningsgrunderna för statsunderstöd så att nästa års understöd bestäms utifrån den verksamhet som föreningen ordnade under de två föregående åren.

Ändringar i jaktförordningen har skickats på remiss

Jord- och skogsbruksministeriet föreslår ändringar i jaktförordningen som ministeriet sänt på remiss. Målet är att få fram mer aktuell information för viltförvaltningen och att lätta på det administrativa arbetet.

Ansökan om beskogningsstöd öppnas i mars

Lagen om temporärt stöd för beskogning träder i kraft vid ingången av 2021 och stöd kan sökas hos Skogscentralen från ingången av mars, meddelar Jord- och skogsbruksministeriet.

Växtskyddsmedels- och biocidregistren har nu öppnats i KemiDigi

Växtskyddsmedels- och biocidregistren har flyttat och blivit en del av webbtjänsten KemiDigi, meddelar Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes). Växtskyddsmedelsregistret innehåller de växtskyddsmedel som är godkända i Finland och biocidregistret innehåller de biocidprodukter som är godkända i Finland.

Ändringar inom jord- och skogsbruksministeriets förvaltningsområde vid årsskiftet

Möjligheterna att ordna distansmöten på grund av coronaepidemin och systemet med ett temporärt stöd till företag på landsbygden fortsätter inom jord- och skogsbruksministeriets förvaltningsområde fram till utgången av juni 2021.

SLC - Julgran Inhemsk
Inhemsk julgran är fortfarande populärast

Vartannat finländskt hem skaffar sig en gran till jul. Inhemska granar är fortfarande överlägset populärast. De är också ett miljövänligt val, påpekar Finlands skogscentral.

Skogsägare fick ersättning för fiskodlingens utsläpp

Den landbaserade fiskodlingen Fifax i Eckerö på västra Åland har av Ålands tingsrätt dömts till en samfundsbot på 5.000 euro för miljöförstöring.