Jordbruk Skogsbruk Opinion Landsbygdsnäringar

​​Ledare:
Växtskyddsexamen via internet?​

Säkerhets- och kemikalieverket Tukes övergår till ett elektroniskt tentamenssystem kunde man läsa nyligen i ett meddelande från verket. Det gäller i första hand sprängmedelssektorn, där Tukes har ordnat behörighetsprov och tentamina i över tjugo år.

Nu kan man alltså avlägga examen för driftsövervakare i industriell hantering och upplagring av farliga kemikalier och motsvarande driftsövervakare för flytgas och naturgas samt gruvsäkerhetsansvarig.

I mars ska det bli möjligt att avlägga fyrverkeriexamen, samt examen för ansvarig person för upplagring och för tillverkning av explosiva varor. Man kan betala i Tukes webbbutik och sedan har man tre månader på sig att avlägga examen.

Osökt dyker frågan upp när det här blir möjligt inom växtskyddet för basnäringarna? Också inom den sektorn som så många andra råder i den närmaste kronisk tidsbrist, i synnerhet som det blir allt vanligare att man måste komplettera med andra jobb.

I dag är möjligheterna begränsade, de gånger tentamina ordnas passar inte alltid alla, och tekniken torde tydligen ge möjligheter för enklare alternativ.

Det visar sig emellertid att möjligheten de facto kommer allt närmare. I höstas genomförde således Tapio Palvelut Oy i samarbete med Tukes, Maskinföretagarnas förbund, föreningen Skogsindustrin, jord- och skogsbruksministeriet samt föreningen Metsäkoulutus ett pilotprojekt med tentamen via internet för växtskyddsexamen i skogsvård.

Det var 34 personer med bakgrund som maskinförare, studerande och tjänstemän som avlade examen på det sättet. Deltagarna upplevde det som praktiskt att de inte behövde resa någonstans för att genomföra tentamen, det räckte att de satt vid en dator som var online. De kunde även själva bestämma tidpunkten.

Bland utmaningarna när det gäller tentamen via internet torde vara identifikationen, är det faktiskt rätt person som avlägger examen och som får sitt intyg? Det har i alla fall gått att lösa eftersom det var möjligt att genomföra pilotprojektet och eftersom Tukes nu har öppnat för elektronisk tentamen inom andra branscher med anknytning till verket.

Nätbankskoder eller mobil ID kommer antagligen att bli lösningen, åtminstone för privatpersoner.

Tydligen skulle den verksamhetsmodell som använts i pilotprojektet för växtskyddsexamen i skogsvård också kunna fungera som modell för övriga växtskyddsexamina. Det gäller en omfattande växtskyddsexamen eller en skräddarsydd examen i exempelvis åkerodling, trädgårdsodling eller växthusodling.

Det är nu Tukes som beslutar hur man går vidare och enligt vad LF erfar är verkets inställning positiv. I fall det går att förverkliga skulle det nog vara en välkommen möjlighet att få avlägga växtskyddsexamen via internet.

De utmärkta tillfällena som bland annat ordnas nu under vintern, börjande med ett par timmars utbildning och därefter möjlighet att tentera, bör dock finnas kvar. Man kan studera material också på webben, men det skulle ändå vara viktigt att fortsätta med utbildningar för dem som vill delta eller upplever att de behöver dem.

Det är till nytta inte bara för den enskilda deltagaren utan också för hela samhället och miljön med tanke på trygghet och säkerhet.