Hortilab
Filip Högnabba (till höger), vd för Hortilab, hade fullt upp i tisdags när laboratoriet i Närpes höll öppet hus med anledning av 20-årsjubiléet. Intresset för att se bakom kulisserna var stort och cirka hundra personer kom på besök för att få en inblick i verksamheten.
Jordbruk Skogsbruk Landsbygdsnäringar

Hortilab firade 20 år
och höll öppet hus i Närpes

I februari 1999 grundades Hortilab Ab i Närpes. I tisdags hölls öppet hus för att fira de tjugo åren som självständigt laboratorium. Intresset för att se bakom kulisserna var stort.

– Det här är vår senaste investering som vi fick i oktober i fjol. Med instrumentet kan vi mäta växtnitrat i exempelvis blad- och isbergssallat, spenat och rucola. De har gränsvärden för nitrat som ställs av EU och därför har behovet av dylika test ökat och nu kan vi erbjuda den tjänsten åt våra kunder, säger Filip Högnabba, vd för Hortilab Ab i Närpes.

Högnabba hade fullt upp i tisdags när Hortilab höll öppet hus med anledning av att det har gått tjugo år sedan grundandet 1999. Hela dagen guidade han grupper av besökare som ville få en inblick i hur det går till när olika analyser görs.

– Våra kunder skickar in prover och får ett svar på posten eller via den elektroniska resultattjänsten på webben. De flesta har ingen aning om hur vi arbetar och därför kom det många besökare. De vill se vad som händer bakom kulisserna och totalt kom över hundra besökare, berättar han.

Hortilabs historia sträcker sig betydligt längre än tjugo år. Verksamheten inleddes redan 1978 som Markkarteringstjänsta Ab:s filiallaboratorium. När bolaget meddelade att verksamheten i Närpes skulle läggas ner beslöt fyra anställda med Monica Sirén i spetsen att vidta åtgärder.

– Det fanns ett fungerande laboratorium, kunskap och de anställda ville ha kvar sina arbetsplatser i Närpes. Det fanns också kunder som var i behov av tjänsterna och på initiativ av dem och Monica Sirén grundades på kort tid Hortilab.

Välmående bolag som investerar

Beslutet var rätt. Hortilab, som redan under andra verksamhetsårets ackrediterades som första laboratorium inom branschen i Finland, mår i dag bra. Årligen analyseras mellan 25.000 och 30.000 prover för kunder som består främst av jordbrukare och växthusproducenter.

För att hänga med i utvecklingen har Hortilab investerat kontinuerligt i ny teknik.

– Hortilab har haft möjlighet att investera i ny teknik och därigenom har vi följt med utvecklingen. Målet har varit att hålla oss ajour med tekniken så att vi kan erbjuda den service som efterfrågas.

– Vårt laboratorium är en viktig stödfunktion till jordbrukarna och växthusproducenterna. Genom den service bestående av pålitliga analyser hjälper vi dem att bedriva en fungerande odling. Kunden är alltid i centrum, förklarar Högnabba.

Instrumentet med vilket man kan analysera växtnitrat är det senaste exemplet.

– Vi har kunnat erbjuda analyser av växtnitrat tidigare men då skedde det genom en underleverantör och det svaren kom med fördröjning. Nu när vi gör det i egen regi erbjuder vi snabbare service för växthusodling av sallad som kräver svar på kort tid.

Hortilab har i dag sex ordinarie anställda och ställvis tar man in extra personal.

– Markkarteringsproverna sysselsätter mest och höst och vår när de utförs måste vi ta in mer personal.

Tror på framtiden

Hur ser Högnabba på framtiden? Enligt honom påverkas inte laboratorieverksamheten nämnvärt av strukturomvandlingen som pågår inom jordbrukssektorn. Odlingsarealen minskar inte trots att antalet jordbrukare minskar.

– Vi utför ungefär samma mängder analyser varje år och vi räknar med liknande mängder i framtiden. Det som däremot kan påverka vår verksamhet är om exempelvis miljöersättningssystemet ändras eller om det sker förändringar i stödsystemen, säger han.

Och fortsätter:

– Vi hoppas och tror att Finland också i framtiden har en livsmedelsproduktion och i takt med att enheterna blir större ökar också kraven. Här tror jag det blir det ännu viktigare med pålitliga och mera omfattande analyser av exempelvis spårämnen. Vårt mål är att också i framtiden vara en viktig del av en helhet.