Skörden 2017 räckte till för export av 500 miljoner kilo spannmål

Spannmålsskörden hösten 2017 uppgick till 3,4 miljarder kilo. Av denna mängd konsumerades tre miljarder kilo i hemlandet mellan sommaren 2017 och sommaren 2018.

SLC - Metso
Miljöstöd och naturvård tryggar mångfalden i privatskogar

Hyggesbränningar bidrar till biologisk mångfald i skogarna. Ekonomiskogarna behöver mer bränt och förkolnat trä, levande naturvårdsträd och döda torrakor och lågor. Den ekologiska hållbarheten i skogarna kan ökas effektivt med hjälp av METSO-programmet.

Påverka den nationella skogsstrategin, svara på frågorna på dinasikt.fi!

​Svara på den enkät som öppnats på webbplatsen dinasikt.fi​ och medverka i uppdateringen av den nationella skogsstrategin.

Höstanmälan kan skickas in fr.o.m. 12.9

Jordbrukarna kan skicka in höstanmälan för miljöersättning i Viputjänsten från och med onsdag 12.9.

Faktagaffeln 2018 är här

Statistikpublikationen Faktagaffeln 2018, som samlar färsk, central statistik gällande Finlands matproduktion och -konsumtion inom en och samma pärm har nu utkommit.

SLC - Svamp
Svamp

Ledare: Dags att ta svinpesten på allvar

Den afrikanska svinpesten fortsätter att breda ut sig. Svinpesten är inte farlig för människor, men den synnerligen smittsamma sjukdomen är en katastrof för svinproduktionen i varje land som drabbas.

Insändare: Torka, krisstöd och orättvis handel

Torkan som med olika kraft drabbat vårt samhälle under den gångna sommaren slår hårt mot många av oss bönder. I skrivandets stund är vi hos oss inte alls säkra på att grovfodret inkommande vinter, räcker till för vår ordinarie djurmängd. Många är dock mycket värre drabbade än vi, påpekar Anders Norrback i Närpes.

”Hjärnrian på nätet” nu även på svenska

Nu kan man även på svenska komma med synpunkter om jordbrukets lönsamhet på webbsidan ruuantuotantokannattavaksi.fi, meddelar Anna Salminen, kommunikationsexpert på jord- och skogsbruksministeriet.

SLC - Karhinen
”Inflammerat klimat bland aktörerna i livsmedelskedjan”

Reijo Karhinen jobbar vidare med utredningsarbetet för att hitta lösningar för att förbättra jordbrukets lönsamhet. Redan nu säger han att han kan presentera en modell för att höja jordbrukets företagarintäkter med 500 miljoner euro, frågan är bara om livsmedelskedjans samtliga aktörer accepterar den.

K-gruppen går i rätt riktning men mycket mer behövs enligt SLC

Jordbrukaren får inte lämnas ensam, är rubriken på en annons som K-gruppen har gått ut med i en kampanj för sina produkter med varumärket ”Tuottajalle kiitos”, Tack till producenten.

Minister Leppä besökte Snellman i Jakobstad

I måndags besökte Jord- och skogsbruksminister Jari Leppä Snellman i Jakobstad. På plats var också lokala köttproducenter och SLC:s ordförande Mats Nylund.