Betodlare1
Christian Hoijar och Martin Hoijar från Helsingby är sockerbetsproducenter i Korsholm. Med på bilden är också Christians barn Noah och Matheo. FOTO: Joakim Snickars
Jordbruk

Christian och Martin Hoijar
årets sockerbetsodlare 2020

Christian och Martin Hoijar har i början av mars korats till årets sockerbetsodlare 2020. Helsingbyduon uppmärksammas för sina exemplariska och innovativa insatser inom näringsgrenen.

Sockerbolaget Sucros motiverar valet av de rutinerade sockerbetsodlarna i Helsingby på följande sätt: ”Duon Hoijar har verkat inom sockerbetsbranschen i många år. På ett exemplariskt sätt har man även lyckats upprätthålla en större sockerbetsproduktion. Resultatmässigt har man nått upp åtminstone till medelnivån för sockerskördar i det egna området. Ofta har man rentav lyckats bättre än så.”

– Visst känns det roligt att vi tilldelas den här utmärkelsen. Mig veterligen har det inte tidigare hänt här i landskapet, kommenterar Christian Hoijar.

Byggde en egen renslastare

Det framhålls att Christian och Martin Hoijar i ett tidigt skede byggde en egen renslastare – tillsammans med odlarkollegan Roger Paro – vilket har bidragit till att minska de transporterade mullmängderna. Dessutom har man till största delen egenhändigt konstruerat en såmaskin med tillhörande startfosforaggregat.

Den senaste anskaffningen är en 12-radig kamerastyrd radhacka med vilken man har effektiverat ogräsbekämpningen. Maskinen är i flitig användning även för entreprenadarbeten och feedbacken från fältet har varit positiv.

Den allra största investeringen har dock varit en sexradig Vervaet-upptagningsmaskin som köptes 2018. Med hjälp av den maskinen har man kunnat serva många sockerbetsodlare och även bana väg för nya förmågor inom branschen, betonas det i Sucros-motiveringen.

Christian och Martin Hoijar har varit profilerade som sockerbetsodlare sedan mitten av 1990-talet.Verksamheten är koncentrerad till hembyn Helsingby och några närliggande grannbyar.

Betodlare2
Denna tolvradiga radhacka är den senaste större investeringen som Christian och Martin Hoijar har gjort i sitt värv som sockerbetsodlare. Maskinen är mycket sällsynt i Finland. FOTO: privat

”Tidig vårsådd skulle vara idealiskt”

Ifjol uppgick duon Hoijars uppodlade areal till 90 hektar. I år tillkommer några extra skiften och därmed sker det en ökning till 110 hektar.

– Det är bara att hoppas att man får vara frisk i dessa coronatider. Ju tidigare vårsådden kan ske desto bättre är det med tanke på att hela odlingssäsongen gärna kunde vara längre. Just nu finns det dessutom inte så mycket tjäle i marken, säger Christian Hoijar.

– Någon gång har vi sått redan i mitten av april. Men vanligtvis äger sådden rum kring den första maj.

– Vi har två väldigt bra skördeår bakom oss. Ifjol blev resultatet i genomsnitt något över 50 ton rena sockerbetor per hektar. På vissa skiften till och med upp till 70 ton per hektar, tillägger Hoijar.

Lite bättre transportstöd

Apropå produktpriserna säger Christian Hoijar att utvecklingen i princip har stampat på stället under den senaste tiden.

– Däremot har Sucros förbättrat transportstödet till producenterna en aning. Upp till 160 kilometer långa transporter ersätts numera. För oss som har långt till fabriken betyder det här mycket. Avståndet till Säkylä-fabriken är 245 kilometer, säger Hoijar.

Duon Hoijars avancerade upptagningsmaskin och möjligheter till ett effektiverat produktionssystem har bidragit till att ge den svenskösterbottniska sockerbetsodlingen lite medvind på sistone.

Flera nya sockerbetsproducenter har inlett odlingsverksamhet. Aktörerna återfinns både i Närpes- och Kvevlaxtrakten.

– Det finns idag ett 37 aktiva sockerbetsodlare i Österbotten och Södra Österbotten. Den totala odlingsarealen i regionerna är 780 hektar. Vår upptagningsmaskin kommer att användas på sammanlagt 270-280 hektar i år, säger Christian Hoijar.

Betodlare3
Christian, Noah och Martin Hoijar tog emot utmärkelsen för Årets sockerbetsodlare 2020 i samband med en Viking Grace-kryssning. FOTO: privat