Kottpriser8
Mjölkproducenterna har sett kopriserna stiga mycket under de senaste månaderna. Nyligen höjde Atria priset med i medeltal 16 cent per kilo, vilket gläder Mats Enkvist i Purmo. Jag ser prishöjningen som kompensation för kalvarna som enligt mig har varit för billiga de senaste åren, säger han.
Jordbruk Marknad

Han ser prishöjningen
som kompensation

Kopriset har stigit mycket de senaste månaderna. Atrias senaste höjning välkomnas av mjölkproducenten Mats Enqvist i Purmo i Esse.

– Det är klart att det känns jättebra och hjälper ekonomin med slaktkorna som är en del av vår omsättning, säger Enqvist, som driver Heimbacka lantbruk tillsammans med systern Malena Stenman i Purmo i Pedersöre.

Det var för några veckor sedan som Atria höjde kopriset med i medeltal 16 cent per kilo. Heimbacka lantbruk har två mjölkrobotar och drygt 125 kor. Varje år förs tiotals kor till slakt och cirka sextio kalvar vidareförmedlas till slutuppfödning av nöt.

– Jag ser prishöjningen som kompensation för kalvarna som enligt mig har varit för billiga, eftersom det är mycket arbete med spädkalvar. Viktigt nu är att de höga priserna inte bara varar i några månader för att därefter rasa på nytt. Förhoppningen är att de hålls höga också i framtiden, säger han.

Heimbacka lantbruk har också integrerad nötuppfödning, vilket innebär att en del av kvigorna föds upp till slakt.

– Så på det viset tar vi också del av prissänkningen på 3 cent per kilo för ungnöt, påpekar han.

Som mjölkproducent är det viktigt med priser. Men Enqvist lyfter också fram andra viktiga saker.

– När man lägger en ko till slakt vill man att det ska ske fort. Att det fungerar bra är mycket viktigt och den biten sköter andelslaget Österbottens Kött (ÖK) mycket bra, säger han.


Läs också:
Atria både sänkte – och höjde producentpriserna
”Sänkningen kom olägligt”