HKScan: Torkan höjer köttproduktionens kostnader

Torkan har märkbart höjt köttproduktionens kostnader och lett till foderbrist. Det kan i förlängningen leda till att den inhemska primärproduktionen minskar och till att vi i framtiden inte är självförsörjande på kött, konstaterar HKScan.

Arla skänker vinsten till sina producenter

Mejerikoncernen Arlas styrelse föreslår att årets koncernvinst i sin helhet ska betalas ut till Arlas egna producenter och ägare med anledning av torkan.

SLC - P037575 337371
Fler förenklade regler ska lindra torkans följder

Agrarkommissionär Phil Hogan lovar nya åtgärder för att lindra jordbrukets problem efter sommarens torka. Framför allt handlar det om mer flexibilitet och undantag för vissa CAP-regler.

Stort intresse för EU:s mjölkpulver

EU:s interventionslager töms i snabb takt på skummjölkspulver. Under den senaste anbudsrundan i slutet av augusti såldes 31.493 ton skummjölkspulver.

EU sänkte prognosen för spannmålsskörden

Sommarens hetta och den långvariga torkan har drabbat EU-jordbruket betydligt häftigare än väntat. Det framgår av den senaste skördeprognosen från EU-kommissionens agrara prognostjänst JRC Mars.

GDT tappade lätt på veckans auktion

Noteringarna för mejeriprodukter föll med -0,7 procent på veckans GDT-auktion i Nya Zeeland.

SLC - Lpx 124609
EU försöker blidka Trump med större kvot för nötkött

EU-kommissionen planerar en ökad import av nötkött från USA. I dag har EU en årlig importkvot för 45.000 ton hormonfritt nötkött från USA, tillsammans med Brasilien och en rad andra länder. Nu ska USA:s andel av den tullfria kvoten höjas.

SLC - Nbc Christina20 Furustam2
Handelskriget mellan USA och Kina berör också EU

Efter sju decennier med allt friare handel befinner sig världen nu i en situation med risk för ett växande handelskrig, konstaterade LRF:s ansvariga för handel och internationell samordning, Christina Furustam, i sitt anförande på Nordiska Bondeorganisationernas centralråds presidiemöte i Danmark nyligen.

Varmare somrar främjar fler hungriga skadeinsekter

Det är inte bara torkan som hotar jordbruket om uppvärmningen fortsätter. Hettan sätter också fart på skadeinsekter som blir bara hungrigare ju hetare vädret blir. Uppe i höga Norden kan skördarna minska med 75 procent om somrarna blir varmare.

Frankrike förbjuder alla neonikotinoider

Den franska regeringen har komplett förbjudit användningen av samtliga växtskyddsmedel som baserar sig på neonikotinoider. Det gäller också substanser som ännu tillåts i EU. Enligt producentorganisationerna försätter förbudet landets jordbruk i en återvändsgränd.

Svinpest i Bulgarien – trots vildsvinsstängsel

Bulgarien har bokfört sitt första fall av afrikansk svinpest i en by nära gränsen mot Rumänien. Fallet upptäcktes ironiskt nog dagen efter att Bulgarien hade invigt sitt 133 kilometer långa vildsvinsstängsel mot Rumänien. Stängslet hjälpte inte.

EU bidrar igen till hälsosam skolmat

EU-programmet för frukt, grönsaker och mjölk återupptas då skolorna igen har börjat i alla delar av Europa. Antalet deltagande skolor ökar hela tiden.