Kottpriser2
Nötköttsproducenten Mårten Strandvall tycker sänkningen av priset på ungnöt kom olägligt med tanke på coronaviruskrisen. Det ger fel signal åt producenterna, säger han.
Jordbruk Marknad

”Sänkningen kom olägligt”

Många köttproducenter höjde på ögonbrynen förra veckan när Atria och andra köttförädlare sänkte producentpriset med tre cent per kilo. Sänkningen kom i ett läge när konsumtionen av nötkött verkar ha ökat i och med coronavirusepidemin.

– För mig kom sänkningen som en negativ överraskning. Jag tycker tidpunkten är olämplig med tanke på situationen med coronaviruset och det ter sig märkligt att sänka priserna nu när det stundtals varit slut på kött i butikerna, säger Mårten Strandvall, nötköttsproducent i Kronoby och medlem i ÖSP:s köttutskott.

Han poängterar att han i egenskap av livsmedelsproducent inte vill förtjäna på att det nu pågår en kris.

– Jag vill inte att vi köttproducenter ska sko oss på omständigheterna som nu råder, men man tycker att det borde vara ett sug på marknaden nu. Och för första gången på länge verkar finländarna nu uppskatta den inhemska köttproduktionen som under en lång tid utpekats som en klimatbov och fått en negativ stämpel. Därför känns läget för sänkningen fel, konstaterar Strandvall.

Efter sänkningen ligger grundpriset, O-priset, i dag på 2,99 euro per kilo.

– Det är svårt att beräkna ett medelpris eftersom producenterna också får tillägg. Ekonomiskt innebär sänkningen ingen katastrof för mig och om jag säljer femtio tjurar i året så handlar det om ett ekonomiskt bortfall på cirka 700 euro, säger han.

Och fortsätter: 

– Men för mig och alla andra nötköttsproducenter handlar det nog mera om signalen som det här ger. Det är aldrig roligt med prissänkningar, men med tanke på den situation som råder var läget fel.


Läs också:
Atria både sänkte – och höjde producentpriserna
Han ser prishöjningen som kompensation