Avant lanserar en ny minilastare, 860i, som samtidigt blir deras största modell hittills. Familjeföretaget i Ylöjärvi i Birkaland fortsätter också sin starka tillväxt med 17 procent jämfört med föregående år.
Afrikansk svinpest (ASF) sprider sig till nya områden i Europa och Asien. Myndigheter, näringsidkare och jägare arbetar kontinuerligt för att förhindra epidemin från att spridas till Finland.
Enligt naturresursinstitutet Luke har vildsvinsstammen minskat med en tredjedel och uppgick i januari 2019 till 1.500-2.650 individer. Tyngdpunktsområdet och utbredningen håller också på att förändras.
När tre vildsvin på senhösten i fjol plötsligt upptäcktes på Åland blev det på grund av de stränga skyddskraven som en följd av smittorisken för afrikansk svinpest nästan dödsstöten för Ålands enda uppfödning av utegrisar. Men efter kontakter en uppfödare av ullgrisar på Kimitoön och löfte om bidrag från landskapsregeringen har paret Andreas Nordlund och Ronja Brenner bestämt sig för att fortsätta med sitt företag Nygårds skogsgrisar.
Enligt Naturresursinstitutets uppskattning av storleken på älgstammen var stammen efter jakten hösten 2018 ungefär 86.500 älgar.
En första motorsågskurs med specialinriktning på stormfällda träd hölls på Åland under förra veckoslutet med motorssågsintruktören Anders Samuelsson från Sverige som handledare.
I måndags inledde ÖSP:s lokalavdelningar sina årsmöten. Först ut var Nykarleby och Munsala lokalavdelningar som gästades av förbundets viceordförande Niclas Sjöskog. De kring 35 medlemmarna fick också höra om partiell ålderspension.
Skogarnas kolsänkor kan fördubblas före 2050 jämfört med nuläget. Det här hävdar institutet för naturresurser Luke på basen av en färsk beräkning. Växthusgasutsläppen inom jordbrukssektorn kan å sin sida minskas med cirka 30 procent före 2050 jämfört med 1990 års nivå, men det kräver stora förändringar när det gäller odling på torvmarker, hävdar naturresursinstitutet i ett pressmeddelande.
Enligt en färsk utredning som institutet för naturresurser Luke har gett ut kan skogarnas kolsänka fördubblas redan före 2050. Det torde förutsätta att skogarna fortsätter att växa och att virkesuttaget är anpassat till tillväxten. Utredningen tar också ställning till våra odlingsmarker och vad vi bör göra åt dem för att bidra till en minskning av växthusgasutsläppen.
Stöd beviljas för hyggesbränningar som befrämjar biologisk mångfald, för återställande av värdefulla livsmiljöer och för vattenvårdsarbeten.
Nu har det blivit lättare för skogsägare att hitta lämpliga företag i tjänsten MinSkog.fi att dela sina skogsdata med.