Grossdemo Berlin 20191126 03 Quelle Dbv
Omkring 10.000 tyska bönder protesterar under tisdagen i Berlin. FOTO: DBVx
Jordbruk EU

40.000 tyska bönder protesterar
framför Brandenburger Tor

Omkring 40.000 tyska bönder möttes i Berlin på tisdagen för att protestera mot regeringens jordbrukspolitik och det växande föraktet mot jordbrukarkåren. Polisen uppskattar att hela 8.600 traktorer stockade trafiken i den tyska huvudstaden.

Till en början rapporterades ”endast” 10.000 deltagare och 5.000 traktorer, men siffrorna steg märkbart under dagen. Enligt polisen bildades upp till tio kilometer långa köer, som dirigerades av 650 poliser.

Bönderna reste in från alla håll i landet. De kräver större inflytande inom jordbrukspolitiken och utformningen av bestämmelserna inom miljöskyddet. Dessutom efterlyser bönderna en rättvis behandling i samhället.

Demonstrationen är den hittills största i sitt slag i Tyskland. På plats var bland annat jordbruksminister Julia Klöckner och miljöminister Svenja Schulze, som fick ett frostigt mottagande av publiken.

Flera andra politiker och företrädare för bonderörelsen hade också mött upp. Samlingen organiserades av det öppna nätverket ”Land Schafft Verbindung”, som redan uppges ha flera tiotalstusen medlemmmar.

Atmosfären har förgiftats

De tyska bönderna efterlyser framför allt inflytande på diskussionerna om jordbruks- och miljöpolitiken. Politikernas idéer betecknas som världsfrämmande och svåra att förena med god jordbrukssed och praktisk odling.

Ett problem är den tyska regeringskoalitionen som består av konservativa CDU och CSU samt socialdemokraterna. Jordbruksminister Julia Klöckner (CDU) och miljöminister Svenja Schulze (SPD) drar åt olika håll.

Schulze friar till sina egna väljare genom att köra igenom radikala miljöåtgärder inom bland annat insektskyddet och skärpta krav för gödslingen. Klöckner, som kommer från en vinodlarfamilj, försöker medla men landar oftast mellan två fronter.

Miljörörelsen går hårt åt jordbruket och Klöckner försöker balansera upp de många viljorna till en kompromiss. I slutändan har Klöckner fått mothugg från alla håll. Nu går också bonderörelsen ut med kritik mot sin jordbruksminister.

Ett växande problem är den förgiftade atmosfären mot jordbruket. Kritiken har eldats under av det gröna miljöpartiet och miljö- och djurskyddsorganisationerna. Klimatet har hårdnat påtagligt och kritikerna skjuter skarpt mot producenterna.

Producenterna får i tilltagande utsträckning ta emot häftig kritik. Jordbruket anklagas för miljöutsläpp, spridning av glyfosat och bristande djurskydd. Jordbrukaren står vid skampålen och barnen mobbas i skolan.

Grossdemo Berlin 20191126 02 Quelle Dbv
Ett växande problem är den förgiftade atmosfären mot jordbruket. Kritiken har eldats under av det gröna miljöpartiet och miljö- och djurskyddsorganisationerna. Bönderna känner sig utelämnade åt sitt öde. FOTO: DBV

Efterlyser en ny dialog

Bönderna känner sig utelämnade åt sitt öde. Demonstrationerna visar tydligt på behovet att starta en ny samhällsdialog, anmärkte den tyska producentorganisationen DBV:s generalsekreterare Bernhard Krüsken på tisdagen.

Enligt DBV måste producenterna, samhället och politikerna tillsammans finna genomförbara lösningar. Producenterna är beredda att föra en dialog, men den borde i så fall starta om från början.

I dag är dialogen död, fastställer jordbrukaren Frank Schmidt, som är en av initiativtagarna till den nya protestvågen. I en intervju för tidningen Tagesspiegel fastställer Schmidt att läget har kört fast. Dagens producenter har förvandlats till en tyst och bitter majoritet.

Den nya rörelsen vill ändra på detta via nätverket ”Land Schafft Verbindung”. De klassiska producentorganisationerna stöder aktionerna. Vi utbyter åsikter och bistår varandra, säger Bernhard Krüsken från DBV. Vi delar ju samma målsättningar, tillägger han.