EU och Ukraina har kommit överens om ett TRACES-exportintyg för äggprodukter och kött från fjäderfä.
- Alla nyheter
- Jordbruk
- Skogsbruk
- EU
- Globalt
- SLC
- Opinion
- Maskin & teknik
- Landsbygdsnäringar
- Marknad
- Livet på landet
- Veckans Tok
- Tema
- Yle

Skördefestens verksamhetsledare Liz Mattsson gjorde ett kanonresultat i söndagens åländska lagtingsval. Med 299 personliga röster kom hon på nionde plats bland samtliga kandidater.

Vintern kom tidigt i de norra delarna av USA. I september förhindrade kraftiga regn de lokala farmarna att bärga sina skördar från de blöta fälten. I oktober överraskades regionen av häftiga snöstormar. I stora områden ligger grödorna fortfarande under snön.
Den 7 mars 2020 ordnas den tredje åländska Landsbygdsgalan där driftiga företagare premieras. Anmälningstiden går ut den 31 oktober.

Möjligheten att öka kolbindningen i marken diskuteras mycket intensivt för tillfället. Det kunde ministern för jämställdhet och nordiskt samarbete Thomas Blomqvist konstatera då han använde ett ledigt ögonblick för att besöka SLC tillsammans med sin specialmedarbetare Anna Abrahamsson.
Nu vill EU-kommissionen sätta in omfattande åtgärder mot skadeinsekter och sjukdomar som hotar den europeiska växtligheten. Kommissionen har publicerat en lista med 20 olika skadegörare, som alla medlemsländer måste vara uppmärksamma på.
EU-parlamentet har röstat mot att kommissionen ger tillstånd för att använda nya GMO-grödor inom EU. Även om ledamöterna inte kan stoppa det hela, är det här ett tydligt tecken på att det nya parlamentet är ännu mer GMO-negativt än det förra.
Den 12 november klockan 8-16 ordnar Försvarsutbildningsföreningen (MPK) en beredskapskurs på svenska för jordbrukare på Försvarsmaktens utbildningscentral i Träskända, Tusby.

Riksdagsledamot Anders Norrback (SFP) har med stor oro följt med den senaste tidens diskussion kring köttanvändningen, framförallt nötköttskonsumtionen och vill att det offentligt finansierade måltidsstödet för högskolestuderande ska riktas direkt till studerande.
FN:s matorganisation FAO kritiserar det ökande matsvinnet i en ny rapport. Upp till 14 procent av alla globalt producerade livsmedel förstörs i kedjan mellan skörd och handeln. Detta borde förhindras genom effektivare lagring och transport.

Inom ramen för ett nytt forskningsprojekt vid Arbetshälsoinstitutet testas en ny metod för bedömning av arbetsrelaterad utmattning. Syftet är att utveckla gränsvärden som kan användas inom företagshälsovården och på arbetsplatserna för att fastställa allvarliga tillstånd av arbetsutmattning och upptäcka varningstecken på arbetsutmattning.
