Jordbruk

Norrback: Ineffektiv
miljöförvaltning ingens fördel

Riksdagsledamot Anders Norrback (SFP) har lämnat in ett skriftligt spörsmål om anmälningsförfarande enligt miljöskyddslagen.

Då kommunala och statliga myndigheter tolkat miljölagar och -bestämmelser olika kan det leda till oväntade följder för näringsidkare. I värsta fall kan otydliga tolkningar och långa byråkratiska processer leda till att näringsidkarnas investeringar uteblir.

– Miljöförvaltningen måste vara konsekvent och olika myndighetsbeslut kan inte stå i strid med varandra. Man måste kunna våga investera inom lantbruksnäringen, något som nu försvåras på grund av dålig kommunikation mellan myndigheterna och olika lagtolkningar, säger Norrback.

I dagsläge är det alltför vanligt att beslut överklagas, vilket leder till utdragna processer. En långsam och ineffektiv förvaltning är inte till någons fördel. De beslut som kommunen tar, i enlighet med sin lagtolkning, bör vara bindande.

I sitt spörsmål vill Norrback veta hur miljöministeriet och ansvariga ministern Krista Mikkonen säkerställer en effektiv handläggning och minimerar antalet överklaganden. En pålitlig byråkrati är väsentlig för jordbrukarnas möjligheter att investera. – LF

Läs också: Ny förordning ledde till att myndigheter börjat överklaga varandra