Jordbruk Globalt

Ryssland klarar sig bra
utan importerad EU-mjölk

Rysslands mjölkmarknad var länge starkt beroende av importvara från Europa. Numera har situationen ändrat. Landet har byggt upp en stark och modern mejeriindustri. Utvecklingen har främjats av EU:s handelsembargo mot Ryssland.

Ryssland förlängde nyligen sitt importförbud för en lång rad livsmedel från USA, EU, Norge, Australien och Kanada. Det handlar om mjölkprodukter, nöt- och griskött, frukt och grönsaker, fisk och ost.

Hela sanktionsspiralen började 2014 med EU:s och USA:s sanktioner mot Ryssland i anslutning till Ukrainakrisen. Ryssland svarade med ett motdrag. Landet stoppade sin import av livsmedel från väst.

Fram till 2014 var Ryssland en av EU:s viktigaste exportmarknader för mejeriprodukter. I samband med handelsembargot ändrade situationen snabbt. Ryssland startade massiva investeringsprogram med målet att göra Ryssland möjligast oberoende av import.

De senaste åren har Ryssland investerat otaliga miljarder euro i utbyggnaden av en modern mejeriindustri. Två år efter krisen fördubblades de statliga investeringarna i mejerisektorn, enligt uppgift från tyska Agrarheute.

Stora mejeriföretag som EkoNiva och Molvest är numera den drivande kraften inom den ryska mejerisektorn. Koncernerna investerar årligen i nya mjölkgårdar med flera tusen mjölkkor.

Redan 2017 producerade EkoNiva och Molvest mer än 300.000 ton mjölk. EkoNiva.gruppen, som för övrigt tillhör det tyska holdingbolaget Ekosem-Agrar, är sedan 2018 Rysslands största mjölkproducent.

Den ryska mejeriindustrin uppges fortfarande lida av logistikproblem på grund av de långa avstånden. Trots detta fortsätter branschen att växa i oförändrad takt. Mejerierna kan fortsättningsvis räkna med ett kraftigt stöd från statligt håll.

Ännu importerar Ryssland ansenliga mängder mjölk från Vitryssland, men mejeribranschen fortsätter att växa. Europeiska mejeriföretag torde inte ha stora chanser att återuppta exporten till Ryssland om embargot en dag avvecklas, skriver Agrarheute.