Bay Wa Osthafen Regensburg
Priserna på exportvete fortsatte att stiga i november. FOTO: BayWa
Jordbruk Globalt Marknad

FAO-matindexet
steg till rekordnivå

Under det senaste halvåret har världsmarknadspriserna för livsmedel stigit kännbart. I november steg FAO:s matprisindex till den högsta nivån sedan december 2014. Den senaste månaden steg indexet med 6,4 procent.  

Enligt FAO markerade ökningen i november dessutom den kraftigaste ökningen från månad till månad sedan juli 2012. Samtliga delindex steg i november månad. Mest steg priset på vegetabiliska oljor före socker, spannmål, mejeriprodukter och kött.

FAO-indexet för spannmålsprodukter har stigit med 2,5 procent sedan oktober, men på årsbasis är förändringen beaktansvärd. Sedan november 2019 har spannmålsindexet stigit med hela 19,9 procent.

Prisökningen i november var den femte i rad. Priserna på exportvete fortsatte att stiga i november, till stor del beroende på ett försvagat exportutbud och försämrade utsikter för den argentinska veteskörden.

Majspriserna steg också i november, bland annat på grund av omfattande kinesiska inköp av majs. Prognoserna för spannmålsproduktionen i de viktiga exportländerna USA och Ukraina har likaså sänkts.

Efterfrågan på foderkorn och sorghum har likaså varit stark och läget sätter fortsättningsvis sin prägel på prisnivån, noterar FAO. De internationella rispriserna har däremot hållit sig stabila i november.

Prisrally för palmolja

Den internationella efterfrågan på vegetabiliska oljor har stigit månad efter månad, denna gång med 14,5 procent. Därmed har priset nått sin högsta nivå sedan mars 2014. Prisrallyt beror framför allt på en stark efterfrågan på palmolja.

De internationella noteringarna på palmolja steg för den sjätte månaden i följd. Detta beror enligt FAO på att lagren har minskat ovanligt kraftigt ute i världen. Samtidigt har den globala efterfrågan på importvara stärkts.

Efterfrågan på palmolja har dessutom medfört prishöjningar på soja-, raps- och solrosolja. Exportutbudet av sojaolja har varit svagt i Sydamerika, medan efterfrågan har stigit på marknader i bland annat Indien.

FAO-indexet för mejeriprodukter steg i november med 0,9 procent. Därmed fortsatte den uppåtgående pristrenden, som närmar sig ett 18-månadersrekord. Den senaste prisökningen drivs närmast av stigande smör- och ostpriser.

Trenden återspeglar den förstärkta globala efterfrågan och stigande priser inom den europeiska detaljhandeln. Det sistnämnda beror på att tidpunkten sammanfaller med den normala säsongsvackan inom produktionen.

Priserna på skummjölkspulver har däremot fallit efter sex månader av uppgång. Som en bidragande orsak anger FAO en sänkt inköpsaktivitet i Asien och särskilt Kina. Dessutom inverkar en ökande tillgänglighet inom den globala exporten och ett överskott i Indien.

Svinpesten gör sig gällande

FAO:s köttprisindex steg med 0,9 procent i november, men prisnivån stannade fortfarande 13,7 procent under nivån i november 2019. Efter fyra månader av fallande priser har prisnivån på nötkött börjat stiga på grund av en förstärkt efterfrågan från Kina.

Priset på griskött återhämtade sig något på världsmarknaden efter inköp av Kina. Tyskland och Polen får däremot inte exportera griskött till de asiatiska marknaderna på grund av den afrikanska svinpesten som härjar i de båda länderna.

Priserna på fårkött har likaså stigit, främst beroende på en stark efterfrågan från Kina och avtagande leveranser från Oceanien. I gengäld föll priserna på fågelkött då de stora exportörerna ökade utbudet till Kina.

FAO:s sockerprisindex steg i november för den andra månaden i följd, denna gång med 3,3 procent. De stigande sockernoteringarna beror till största delen på förväntningar om ett globalt produktionsunderskott under säsongen 2020/21.

Läget begrundas av försvagade utsikter för sockerproduktionen i EU, Thailand och Ryssland, där ogynnsamt väder har påverkat skördarna negativt. Sockerpriset har dessutom pressats uppåt av stormarna i Nicaragua, Honduras och Guatemala.