Hirvia Talvella
Mest ersättningar betalas den här gången i landskapen Norra Österbotten, Lappland och Kajanaland. FOTO: Vesa Tolonen/Finlands skogscentral
Skogsbruk

Älgskadeersättningarna
fortsatte minska

I år betalas cirka 1,3 miljoner euro i ersättning till skogsägare för skador som hjortdjur orsakat. Ersättningarna har minskat i ett par års tid. I fjol betalades 1,4 miljoner euro i ersättningar. Finlands skogscentral betalar ut ersättningarna till skogsägarna under februari månad.

Under 2020 sökte skogsägare ersättning för hjortdjursskador i mindre grad än året innan. I år betalas sammanlagt 1,3 miljoner euro i ersättning för hjortdjursskador. Mest ersättningar betalas den här gången i landskapen Norra Österbotten, Lappland och Kajanaland.

Ökningen jämfört med året innan var störst i Nyland och Päijänne-Tavastland. Ersättningarna minskade mest i Norra Savolax och Mellersta Österbotten.

Finlands skogscentral betalar ut ersättningarna till skogsägarna under februari. Skogscentralen började handlägga ansökningarna om ersättning genast efter årsskiftet.

Också vitsvanshjortar förorsakar skada

Förutom älgar vållar också till exempel vitsvanshjortar skada i plantskogarna. För första gången har man fått information om skadorna artvis. Älgen var den art som orsakade klart mest skogsskador.

Vitsvanshjortens andel av arealen för vilken det betalades ersättning var bara 0,6 procent i hela landet, men i vissa områden står den för en betydande andel av skadorna.

Nästan alla värderade skador som orsakats av vitsvanshjort fanns i Birkaland. Enstaka skador orsakade av vitsvanshjort värderades också i Satakunta, Egentliga Finland och Nyland.

Älgskador förekommer typiskt i ungefär tre meter hög tallplantskog. Älgarna äter kvistar, toppar och bark. De kapar också stammar, vilket försämrar plantbeståndets tillväxt.

– Under de tre senaste åren har vi värderat skador också i väldigt många plantbestånd som planterats samma år eller året innan. De snöfattiga vintrarna är sannolikt orsaken. Snön har inte skyddat trädplantorna från älgarna, säger utvecklingsexperten Heikki Kuoppala vid Finlands skogscentral.

I Norra Österbotten, Kajanaland och Lappland har älgskadorna ökat också i tallbestånd som är grövre än plantskog. Sådana skador förekommer speciellt på karg mark, där tallarnas tjocka bark inte når så högt och älgarna når upp för att äta den tunnare flagbarken när de står på snödrivorna.

Rikligt med nyplanterad skog skadades i Österbotten

– I Österbotten är problemet med skadade nyplanteringar tydligt. Det är viktigt att skogsägare går igenom sina tallplanteringar på våren. Det finns möjlighet att få nya plantor och komplettera där älgen har ätit upp tallen. Tyvärr blir det då plantering med gran istället, vilket egentligen inte passar på all tallmark. Granen är i alla fall inte lika begärlig för älgen, säger Martin Sjölind, expert på finansiering och granskning vid Finlands skogscentral.

- I Päijänne-Tavastland gjorde vi i fjol 30 skadevärderingar när antalet år 2019 var 15. Också ersättningarna fördubblades till 80. 000 euro. Under de två senaste åren har skadorna koncentrerats till Hämeenkoski och gränsen mellan Gustav Adolfs och Pertunmaa öster om Päijänne, säger Mikko Kallioinen, expert på finansiering och granskning vid Finlands skogscentral.

I Egentliga-Tavastland var mängden skador på samma nivå som under 2019 och hälften av vad den var i Päijänne-Tavastland. Flest ersättningsansökningar lämnades in i Loppis, Tammela och Kalvola.

I Nyland var antalet ersättningsansökningar på samma nivå som under året innan. Skadevärderingarnas areal ökade till 60 hektar. Skadorna koncentrerades i öst till områdena kring Lovisa och i väst till Raseborg, Högfors och Nummi-Pusula.

Skogsägare kan söka ersättning för hjortdjursskada av Skogscentralen. Anmälan om hjortdjursskada görs lättast i e-tjänsten MinSkog.fi. Anmälan kan också skickas in på en blankett. Information om älgskadevärderingar, skadekriterier och ersättningspraxis finns på Skogscentralens webbplats.

Läs också: ÖSP vill minska på älgtätheten i Kust-Österbotten