Spannmalslager
Den senaste säsongen på specialmarknaden för spannmål har varit utmanande och fokus har redan riktats mot den nya skördesäsongen. En liten återhämtning är dock redan synlig. ARKIVFOTO
Jordbruk SLC

Efterfrågetopp på spannmål
under början av året

Den odlardrivna exportens förmåga att verka i snabbt förändrade förhållanden sattes på prov under förra året. Plötsliga förändringar i efterfrågan, förändringar i konsumentbeteende och försiktighet på grund av coronan var utmärkande för säsongen. Början av det nya året har dock varit fartfylld på spannmålsmarknaden, noterar Farmers Grain Export i ett nyhetsbrev.

Spannmålspriserna har stigit och volatiliteten har varit kraftig. Medan pandemin har bibehållit sitt grepp, har teknologin allt bättre kunnat underlätta dagsschemat för gårdsägarna. Coronan har satt fart på digitaliseringen och spirande tecken är också synliga för att spannmålshandeln går online.

Spannmålsmarknaden har haft en ganska fartfylld start på året. Marknaden har sett både prishöjningar och starka prisfluktuationer. Prisökningen har till stor del stöttats av köparländernas aktivitet på marknaden, som Kinas stora majsköp, på grund av coronapandemin och osäkerheten.

Dessutom har politiska beslut från stora producentländer för att begränsa exporten stött marknadsutvecklingen. Prisuppgången på den inhemska marknaden har också återspeglats i exportefterfrågan på kvarnhavre, vilket har lett till att många odlarsammanslutningar har blivit mer aktiva för exportmöjligheter.

På spannmålsmarknaden har det varit en efterfrågetopp under början av året.

Information också om kolavtryck

Datas och digitaliseringens roll i framtidens spannmålshandel kommer att växa ännu mer när vi går mot koldioxidneutralitet. De första partierna spannmål har sålts på Spannmålstorget, som innehåller information om partiets koldioxidavtryck.

Markus Eerola från Knehtilä gård sålde det första spannmålspartiet i Spannmålstorget med information om koldioxidavtryck. Enligt Eerola, som sålde specialhavrepartier, tillför spårbarhet och koldioxidavtryck mervärde för köparen och därmed främjas försäljningen och är dessutom en växande del av framtidens livsmedelskedja.

– Det var lätt att sälja partier med koldioxidavtryck via Spannmålstorget.

Den första odlardrivna exportaffären genomfördes också på Spannmålstorget. De första spannmålscontainrarna går till de europeiska marknaderna för specialspannmål under början av året.

Den senaste säsongen på specialmarknaden för spannmål har varit utmanande och fokus har redan riktats mot den nya skördesäsongen. En liten återhämtning är dock redan synlig.

Ökad kvalitetsinformation kan vara ett verktyg för ett bättre pris och inom en snar framtid kan det till och med vara ett villkor för vissa köpare för att göra affärer, oavsett om det är ett koldioxidavtryck eller spårbarhet i allmänhet.

Inom Farmers Grain Export kommer användningen av ett elektroniskt spannmålspass att testas i affärer med ekologisk havreexport under våren. Speciellt för mindre exportförsändelser underlättar det elektroniska spannmålspasset i hög grad jordbrukarens, transportörens och exportörens arbete och säkerställer spårbarheten för varje spannmålsparti.

Nyländsk styrka på spannmålsmarknaden

A-Spannmål grundades 1995, då det fortfarande var ett öppet bolag, och blev ett andelslag 1997. Inledningsvis var målet att förbättra spannmålsodlingens lönsamhet, vilket fortfarande är huvudmålet för andelslaget idag. A-Spannmål har idag drygt 50 medlemmar och därutöver drygt 60 odlare som anlitar andelslagets tjänster.

För att uppnå en högre prisnivå för spannmål och förbättra spannmålsodlingens lönsamhet krävs effektiva åtgärder för gemensam försäljning av spannmål och gemensam anskaffning av förnödenheter. A-Spannmål analyserar noga kvaliteten på spannmålen och övervakar noggrant storleken och kvaliteten på de tillgängliga partierna så att bästa möjliga marknadspris för spannmålen kan uppnås.

Målet är också att ge medlemmarna mer pålitlig och omfattande marknadsinformation genom inskaffande av möjligast säkra prognoser beträffande priser och efterfrågan.

Förmedlingen av spannmål har hittills uppgått till ca 10.000-12.000 ton per år, varav största delen är vete, maltkorn och foderkorn. Raps säljs till Mildolas fabrik i Kantvik.

För närvarande har man ingen direkt egen exportverksamhet, men för export har sålts spannmål genom andra inhemska aktörer via Ingå eller Nådendal.

– A-Spannmål är dock intresserat av exportsamarbete i framtiden. Här kommer FGE-projektet sannolikt att ha sin egen roll som marknadsöppnare, för skapandet av långsiktiga kundrelationer och som samarbetspartner, uppger Bengt Nyman, viceordförande i A-Spannmåls styrelse.

Exportwebbinarier, nyhetsbrev

Under våren kommer FGE-projektet att ordna gemensamma evenemang med exporttema med RuoKasvu- och Greppa Marknaden-projekten. På tillfällena kommer man att gå igenom exportmöjligheter och aktörerna exporterfarenheter.

Det första webbinariet ordnas i samarbete med MTK-Kaakkois-Suomi den 10 mars. Andra evenemang förväntas hållas i april. Följ med aktuell info på Facebook och www.fge.fi.

Under våren testas också ett elektroniskt nyhetsbrev för odlare. Farmers Grain Export vill ge förstahandsinformation om intressanta exportmarknader.