Skogsbruk

Älgstammen har minskat
med drygt 10 procent

Enligt Naturresursinstitutets uppskattning av storleken på älgstammen var stammen efter jakten hösten 2020 ungefär 82.100 älgar. Jämfört med året innan var stammen 10,6 procent mindre.

Den högsta älgtätheten (> 3,5 älgar/1.000 ha) var vid den södra och sydvästra kusten, kusten i Bottniska viken söder om Vasa samt i sydöstra Finland.

Låga populationstätheter (<2,5 älgar/1.000 ha) uppmättes speciellt i Lappland. Söder om Lappland varierade älgtätheten i stort sett mellan 2,5 och 3,5 älgar/1.000 ha.

Områden där könsproportionen för vuxna älgar var högst 1,5 kor per tjur fanns i sydvästra och södra Finland, längs den österbottniska kusten söder och norr om Vasa samt i Östra Finland och Lappland. Kalvproduktionen håller på att minska i många områden i Lappland.

Älgstammens storlek och beskaffenhet i Finland uppskattades enligt älghushållningsområde utifrån uppgifter som rapporterades under älgjakten hösten 2020 i tjänsten Oma riista. Älgsällskapen registrerade sina dagliga observationer och antalet fällda älgar under jakten och uppskattade storleken på den återstående älgstammen i det egna området efter jakten.

En lagstadgad anmälan om fällda djur gjordes av 5.542 sällskap. Älgobservationer registrerades av 5.393 sällskap, det vill säga 97 procent av sällskapen.

Beståndsberäkningarna har gjorts med Naturresursinstitutets modell för beståndsberäkning.