Img 6245
De flesta av världens grödor drar nytta av pollinerare. FOTO: Richard Lampén
Jordbruk

Delta i enkät om pollinerare

Som bäst pågår forskning vid Helsingfors universitet om jordbrukarnas kunskaper om och attityder till pollinerare.

Jani Grönlund, kandidat i lantbruksvetenskap, gör sin pro gradu-avhandling vid agrikultur-forstvetenskapliga fakulteten vid Helsingfors universitet kring temat som en del av projektet Pölyttäjäystävällinen maatila (ungefär Pollinerarvänlig lantgård).

Som en del av projektet genomför Grönlund som bäst en enkät om pollinerare som riktar sig till aktiva jordbrukare. Avsikten är att på basen av iakttagelserna utveckla finländska gårdars pollinerarvänlighet.

De flesta av världens grödor drar nytta av pollinerare och antalet pollinerare håller på att minska drastiskt globalt. Pollinerarnas situation försämras också i Finland. Detta påverkar enligt Grönlund livsmedelsproduktionen på minst fyra sätt: avkastningsvariationer ökar, avkastningen minskar, produktkvaliteten försämras och matavfall ökar.

Monokulturella områden kan till och med utrota lokala, årtusenden utvecklade pollineringspopulationer. Även om en förändring av jordbruksmetoderna är en viktig orsak till att pollinerare försvinner, erbjuder den också lösningar på problemet.

Jordbrukare uppmuntras delta i undersökningen genom att besvara enkäten senast den 28 mars. Enkäten kan besvaras på svenska här.

Mera information om undersökningen och forskningen ges av Jani Grönlund, kandidat i lantbruksvetenskap (jani.gronlund@helsinki.fi) och av handledare MMT Traci Birge (traci.birge@helsinki.fi). Den andra handledaren är jordbruksekologen Docent Irina Herzon.

Projektet finansieras av Maj och Tor Nesslings stiftelse. Även BSAG:s Carbon Action-plattform deltar i samarbetet.