Bohal Tall
Mått på biologisk mångfald? Det ska forskare vid Östra Finlands Universitet titta närmare på. FOTO: Mikael Lampén
Skogsbruk

Skogssällskapet finansierar
projekt om skogens håligheter

Kan hål i skogen vara ett sätt att mäta biologisk mångfald i skogen? Det ska forskare vid Östra Finlands Universitet titta närmare på i ett projekt som Skogssällskapet finansierar.

Skogssällskapet, som har sitt ursprung i Sverige men sedan 2015 också har verksamhet i Finland, har från och med årets utlysning öppnat för ansökningar från finska lärosäten.

Skogssällskapet delar ut cirka 15 miljoner kronor varje år och ger nu sitt första anslag till ett finskt lärosäte.

– Att titta på hålträd som en indikator för biologisk mångfald, och hur förekomsten av hål påverkas av olika sätt att sköta skogen, är en spännande infallsvinkel som kan leda till ny kunskap om skogens naturvärden. Det är roligt när forskningsprojekt kommer med oväntade perspektiv, det här är dessutom det första projektet som Skogssällskapet finansierar vid ett finskt lärosäte, säger Karin Fällman Lillqvist, hållbarhetschef på Skogssällskapet.

Projektet om hålträd får 1,8 miljoner kronor i anslag. Dessutom delas 1 miljon kronor ut till ett samverkansprojekt mellan Sveriges lantbruksuniversitet och Helsingfors universitet, om användning av biokolsfilter för att förhindra näringsläckage vid dikesrensning. Totalt 15 miljoner kronor delas ut i Skogssällskapets utlysning, till 14 olika projekt.

– Vår forskningsfinansiering ska bidra till att vi brukar skogen på ett mer ansvarsfullt sätt, där ekonomi, biologisk mångfald, klimatnytta och sociala värden samverkar, säger Karin Fällman Lillqvist.

– Det är fint att två olika skogsforskningsprojekt där finska aktörer är involverade nu får finansiering av vårt moderbolag. Det är viktigt för oss att vara med och främja finskt skogskunnande och samtidigt kunna utveckla våra tjänster till finska skogsägare, konstaterar Skogssällskapet Finlands VD Lasse Lahtinen.