P050509 742715
EU:s handelskommissionär Valdis Dombrowskis ser optimistiskt på chanserna att lösa den långdragna handelstvisten mellan EU och USA. FOTO: EU
Jordbruk EU Globalt

EU-producenter efterlyser
töväder mellan EU och USA

USA och EU har enats om att skjuta upp tullbråket kring Airbus och Boeing med fyra månader för att skapa arbetsro i förhandlingarna. Under tiden ska parterna söka en slutgiltig lösning på tvisten och en väg till normala handelsrelationer.

Initiativet har välkomnats på båda sidorna om Atlanten. Den ställföreträdande generaldirektören för handel inom EU-kommissionen, Rupert Schlegemilch, meddelade att moratoriet trädde i kraft den 11 mars.

Han underströk att kommissionen kommer att jobba mycket hårt de närmaste månaderna för att nå en definitiv lösning med USA. Tullbråket skadar båda parterna och därför är det viktigt att definitivt avskaffa problemet.

EU:s handelskommissionär Valdis Dombrowskis betecknar initiativet som ett betydelsefullt steg framåt mot en friare handel. Moratoriet ger förhoppningar om en nystart för relationerna till EU:s största och ekonomiskt sett viktigaste handelspartner USA.

Enligt Dombrowskis skapar parterna på detta sätt nya förutsättningar för ett återupprättat förtroende mellan blocken. De pausade tullarna ger spelrum för en omfattande och varaktig förhandlingslösning.

Av samma åsikt är också Tysklands jordbruksminister Julia Klöckner, som betraktar diskussionerna som en god signal. Strafftullar är ingen hållbar lösning. Parterna måste finna varandra i en dialog.

Klöckner diskuterade nyligen frågan under en digital träff med sin USA-kollega Tom Vilsack. Enligt Klöckner var båda parterna ense om att relationerna ska återställas. Hon kommer att träffa Vilsack i början av juni, förutsatt att pandemiläget det tillåter.

Applåder från Copa och Cogeca

De europeiska jordbrukets centralorganisationer Copa och Cogeca betecknar tullpausen som en mycket god nyhet. Copa och Cogeca uppmanar båda sidorna att utnyttja tillfället på bästa möjliga sätt med målet att nå en varaktig dialog.

Det gäller att finna lösningen på en konflikt som drabbar jordbruket hårt, fastän konflikten i verkligheten saknar anknytning till jordbruk. Copa-Cogeca påminner om att bråket kring Airbus och Boeing inte är den enda handelstvisten där jordbruket oförskyllt måste lida.

En liknande utveckling kan dessvärre skönjas i förhandlingarna om digitalskatten. En europeisk digitalskatt mot nätjättar som Google och Facebook har drivits på av några EU-länder, bland annat Spanien.

I sammanhanget konfronterades spanska olivodlare genast av den dåvarande Trump-regeringen som hotade med importskatter på svarta oliver från Spanien. Spanjorerna lade lade senare planerna på is för att undvika eskalerade konfrontationer.

Alla vinner på en lösning

Enligt Copa och Cogeca ligger det i både USA:s och EU:s intresse att samarbeta i handelsfrågor. Organisationerna uppmanar parterna att utvidga samarbetet för att bland annat reformera världshandelsorganisationen WTO.

Representanter för de europeiska vinodlarna (CEEV) betonar likaså sen stora betydelsen av en fungerande transatlantisk handel. USA importerar årligen europeiska viner till ett värde av fyra miljarder euro.

De tyska livsmedelsproducenterna lider sedan hösten 2019 av strafftullar mot EU. Därför vore det nu viktigt att nå en lösning. Den franska bondeorganisationen FNSEA vädjar till förhandlarna och uppmanar både USA och EU att visa god vilja då samtalen startar.

Producenter och livsmedelsindustrin påminner om att EU och ett stort antal tredjeländer redan har nått en överenskommelse om tullkvoter som gäller brexit. Det gäller fördelningen av tullkvoter för jordbruksprodukter efter britternas utträde ur EU.

EU och USA enades om en lösning som baserar sig på handelsströmmarna under tidigare år. Frågan gällde fördelningen av ett dussintal tullkvoter till ett värde av flera miljarder euro, bland annat nöt- och fågelkött, ris, mejeriprodukter, frukt och grönsaker.