Jordbruk Landsbygdsnäringar Livet på landet

Biogas, gips på åkrarna
och optisk fiber ingår i
Finlands återhämtning

Spridning av gips på åkrarna, biogas och snabba digitala förbindelser i hela landet ingår i den preliminära planen för Finlands återhämtning till vardagen efter coronapandemin. I praktiken handlar det om hur de cirka 2 miljarder euro i återupplivningspengar, som Finland uppskattas ha till förfogande från EU ska användas.

Enligt planen för grön omställning ingår satsningar på bland annat biogas som en ren energiform. Också gipsbehandling på åkrarna för att minska belastningen av Östersjön nämns bland satsningarna.

Enligt en preliminär beräkning satsas kring 820 miljoner euro i grön omställning. Av beloppet torde 30 miljoner vara avsedda för miljöåtgärder i jordbruket såsom gipsbehandling av åkrarna.

I planen för digitalisering ingår satsningar för att säkra hypersnabba nätförbindelser i hela landet. Digitaliseringsplanerna finansieras med cirka 220 miljoner euro enligt den preliminära uppskattningen. Av dessa lär 50 miljoner euro satsas på utbyggnad av optisk fiber på områden utanför den kommersiella marknaden.

”Finlands program för hållbar tillväxt för med sig snabba nätanslutningar till områden där de annars inte tillhandahålls på marknadsvillkor. Då hela Finland har tillgång till snabba nätanslutningar kan man arbeta smidigt på arbetsplatsen, hemma eller till exempel på stugan”, heter det i planen. ”Detsamma gäller studier”. Man räknar med att åtminstone 80.000 hushåll kan få fasta förbindelser med hjälp av satsningarna.

Den slutliga planen ska efter överläggningar med EU-kommissionen vara färdig i slutet av april. I sommar är avsikten att medlemsländerna ska ta ställning till sina egna och varandras planer. Finansministeriet uppskattar att planen kan generera privata investeringar på upp till cirka 3 miljarder euro.