P049740 703720
Relationerna mellan EU och Storbritannien har krisat till sig igen. Den ansvariga kommissionären Maroš Šefčovič är både arg och besviken. FOTO: EU
Jordbruk EU

EU-parlamentet vägrar
att ratificera brexitavtalet

EU-parlamentet har igen skjutit upp ratificeringen av brexitavtalet. Orsaken är de häftiga spänningar som har uppstått sedan britterna ensidigt förlängde övergångsperioden för handeln mellan Storbritannien och Nordirland.

Den brittiska regeringen meddelade i början av mars att övergångsbestämmelserna för handeln mellan Storbritannien och Nordirland ska förlängas fram till slutet av september. EU betraktar detta som ett allvarligt brott mot internationell rätt.

Parlamentet har ännu inte hunnit rösta om brexitavtalet, eftersom överenskommelsen om brexit fattades i all hast under julhelgen. Parterna kom då överens om att parlamentet ger sitt tillstånd vid en lämplig tidpunkt på det nya årets sida.

Sedan dess har ratificeringen flyttats framåt två gånger. I slutet av mars borde det egentligen vara dags igen, men den brittiska regeringens beslut att förlänga övergångsperioden för brexit krånglar igen till situationen.

Ingen respekt för gällande avtal

Det är klart och tydligt att det förenade konungadömet inte respekterar avtalet om brexit, heter det i parlamentet. Varför skulle parlamentet då ratificera avtalet, frågade sig den gröna ledamoten Philippe Lamberts i en kommentar för nyhetsbyrån AFP.

Enligt Lambert måste avtalet senast ratificeras av parlamentet före den sista april. Om det inte sker, spricker avtalet så att EU igen står inför en no-deal. Vi kan bara hoppas att britterna tar sitt förnuft till fånga före det, tillade Lambert.

Handelsavtalet mellan EU och Storbritannien trädde provisoriskt i kraft den första januari 2021, parallellt med det brittiska utträdet ur EU:s tullunion och den inre marknaden. Förhandlingarna var både långa och svåra.

Flera tunga EU-parlamentariker har hotat att förhindra ratificeringen på grund av britternas ensidiga beslut att förlänga övergångsreglerna för införsel av brittiska varor till Nordirland. EU betraktar reglerna som ett brott mot brexitavtalet.

Denna veckas måndag skärptes krisen ytterligare, då EU-kommissionen meddelade att Bryssel inleder ett nytt överträdelseförfarande mot Storbritannien. Kommissionen anklagar britterna för att ”substantiellt” bryta mot protokollet för Nordirland och Irland.

Undergräver förtroendet i EU

Kommissionen anmärker att regeringen i London redan för andra gången i följd bryter mot internationell rätt. I oktober förra året lät britterna bli att beakta övergångsregler för införsel av boskap, kött och jordbruksprodukter till Nordirland.

Om det nuvarande brexitavtalet inte ratificeras av parlamentet, upphör det att gälla i slutet av april. I så fall måste handeln mellan EU och Storbritannien regleras enligt WTO-bestämmelserna om internationell handel, med tullar, restriktioner och byråkrati.

Enligt kommissionen har EU inget intresse att driva frågan så långt. Konflikter är dyra, komplicerade och tidsödande. Helst skulle kommissionen lösa oenigheterna med förhandlingar inom ramen för gällande avtal.

Protokollet för Irland och Nordirland är det enda sättet att skydda det så kallade långfredagsavtalet och bevara fred och stabilitet, understryker EU:s ansvariga kommissionär Maroš Šefčovič i ett pressmeddelande.

EU och Storbritannien har tillsammans enats om protokollet. Då Storbritannien på egen hand fattar beslut och bryter mot internationell lag, motverkar det protokollets syfte och undergräver förtroendet mellan parterna, beklagar Šefčovič.