SLC - Nbcunga 1
Är Donald Trump och startstöd verktyg för unga jordbrukares framgång?

I ett anförande på Nordens bondeorganisationers centralråds utvidgade presidiemöte i Reykjavik hävdar Christian Hüttemeier från danska Landbrug & Fødevarer att jordbrukarna och deras organisationer kan lära sig något av självaste USA:s president, Donald Trump.

SLC - Andriukaitis
Kommissionär Andriukaitis förespråkar forskning och innovation inom jordbruket

De nordiska jordbrukarorganisationerna närmade sig nyligen EU-kommissionen med en skrivelse kring klimatförändring och jordbruk. Skrivelsen har nu besvarats av Vytenis Andriukaitis, kommissionär för hälsa och livsmedelssäkerhet, som förespråkar forskningsbaserade lösningar.

SLC - Enkat Resultat
Odlarna vill exportera i första hand så länge priset är konkurrenskraftigt

Resultaten från projektet Farmers Grain Exports odlarenkät har sammanställts och visar på att spannmålsodlarna är intresserade av spannmålsexport, gemensam anskaffning av produktionsinsatser och gemensamma investeringar.

SLC - Dsc 8387
Dålig äppelskörd i Sverige i år

Äppelskörden har minskat kraftigt i Sverige i år. På Strömmared söder om Borås har de ingen skörd alls i år.

SLC - Kolbalans
Åkerns kolbalans kan mätas året om

Det går att göra exakta mätningar året runt av åkerns kolbalans, visar studier gjorda av Meteorologiska institutet. Informationen är viktig med tanke på kommande mätningar av effekter från klimatåtgärder.

SLC - Fleischkennzeichnung
Chip i mobilen kan snart identifiera köttets hållbarhet

Nästan en tredjedel av världens livsmedel hamnar i soporna på grund av svårigheten att fastställa varans kvalitet. Men snart ska det bli möjligt att fastställa matens kvalitet med hjälp av mobilen.

SLC - Dsc 2058
Överängs familjekvarn utökar sortimentet och därmed pasta!

Familjeföretaget Överängs Kvarn i Saltvik Ödkarby har specialiserat sig på hantverksmässigt producerat mjöl för den lokala marknaden. Men på FM i mathantverk i fjol fick företaget guldmedalj för sin kallpressade rapsolja och nu har sortimentet också utökats med bland annat fullkornspasta av enkornsvete och snacks på vetekli och grahammjöl av fullkorn.

SLC - Rumanien2
Utländska investerare gör det svårt för rumänska jordbrukare att hitta mark

Finland tog i juli över EU-ordförandeskapet av Rumänien, ett land vars jordbruk domineras av stora kontraster. Största delen av landets 3,5 miljoner jordbruk är små: 92 procent är mindre än fem hektar. Samtidigt köps mark effektivt upp av utländska investerare, vilket gör det svårt för lokala jordbruk att utvidga sin verksamhet.

SLC - Vaxxt9
Säsongsodlare som gärna testar nya grödor

Priserna på växthusprodukter fluktuerar beroende av utbud och efterfrågan. Det gäller både för stora och små producenter. Säsongsodlarna Thomas Edström-Simons och Linda Simons är inte riktigt nöjda med priserna på deras specialgrödor i sommar. Men det kan fortfarande ändra.

SLC - Tradkramar
Trädkramardagen

Ledare: Näringsrekommendationer bör utgå från näringsvärden

För tillfället ser inte närings- och klimatmålsättningarna ut att stå i strid med varandra, men man påpekar redan i dag att exempelvis en renodlad vegandiet kan medföra brister på vissa vitaminer. Näringsrekommendationerna är väl ändå till för att vi ska hållas friska och sunda?

SLC - Lovisa 1
Lovisaån ska äntligen rensas

Det är fråga om en knappt femton kilometer lång sträckning av Lovisaån i Nyland som nu ska rensas.