I praktiken har alltså konsumenterna tvingats betala både för investeringarna i elnätet och för förändringen i Energimyndighetens övervakningsmodell. Alla som betalar en elräkning har insett att elöverföringen stigit rejält i pris och att själva elen rent av är förmånligare, i varje fall på landsbygden. Nu behövs politiska beslut för att tackla den här situationen. Ett elnät är någonting av ett naturligt monopol. Naturliga monopol kan vara verkliga pengamaskiner för den som innehar dem och riktigt dyra för den som är tvungen att förlita sig på dem. Det här har också de internationella riskkapitalbolagen insett och därför har de köpt in sig i de finländska elnäten där det varit möjligt.
- Alla nyheter
- Jordbruk
- Skogsbruk
- EU
- Globalt
- SLC
- Opinion
- Maskin & teknik
- Landsbygdsnäringar
- Marknad
- Livet på landet
- Veckans Tok
- Tema
- Yle
Regeringen presenterade i veckan en del justeringar i sin vårdreform. Nu talar vi om 21 välfärdsområden i stället för de lägre antal som förekommit tidigare.

Carola Sandvik har i över tjugo år arbetat självständigt med att odla specialsorter av paprika och chili samt utvecklat sätt att förädla råvarorna till delikata inläggningar i sitt tillverkningskök. Med de orden motiverar Marthaförbundet sitt val av Årets matkulturstipendiat 2020.

I år utlyste ÖSP:s sockerbetsutskott en tävling för sockerbetsodlarna att hitta en så stor beta som möjligt. Segrande ur drabbningen gick familjen Christian Hoijar i Helsingby. Segerresultatet löd på massiva 8,2 kilo.

Nästan tre av fyra européer känner till den gemensamma jordbrukspolitiken och finner den nyttig. Det är kontentan av en färsk opinionsundersökning i alla 27 medlemsländer. Enkäten har sammanställts av Eurobarometer.

Nya livsmiljöprogrammet Helmi ger resurser för skydd och vård av myrar, vårdbiotoper, skogliga livsmiljöer, våtmarker, fågelvatten, småvatten och stränder. Det berör såväl privata som offentliga markägare samt vattenandelslag. LF besökte ett skyddsområde i södra Kyrkslätt, där en gammal eklund vårdats. Läs mer om detta i veckans Skogsägartema!

Den sista september var sista dagen att ställa upp som kandidat i skogsvårdsföreningarnas fullmäktigeval. Både Skogsvårdsföreningen Österbotten och Skogsreviret är relativt nöjda med kandidatlistorna.

Man märker ganska bra hur tekniken gått framåt på nästan 50 år. Många saker har blivit enklare främst tack vare datorer och bättre kartmaterial. Men när det kommer till att sköta skogen är det vissa saker som inte har ändrats, det går helt enkelt inte att sköta alla saker i skogsbranschen utan stövelavtryck i skogen, konstaterar utvecklingschef Henrik Holmberg vid Södra skogsreviret.

Coronapandemin har påskyndat skogsindustrins strukturomvandling. Papperstillverkningen minskar och kartong blir nästa år den viktigaste exportprodukten i värde mätt. Avverkningarna väntas öka något nästa år, särskilt i privata skogar.

Virkeshandeln har varit relativt livlig områdesvis i år. Men den minskade efterfrågan på fin- och tryckpapper och coronaviruspandemin oroar tre ledande tjänstemän.

Det kommande blyhagelförbudet har bland jägarna, markägarna och skogsindustrin lyft fram frågan om skottskadat virke. Finlands Sågindustri rf, som representerar över trettio sågar, oroar sig för konsekvenserna av blyförbud i jaktammunition.

EU-parlamentet har antagit en resolution om EU:s nya skogsstrategi. Rapporten har författats av den finländska EU-parlamentarikern Petri Sarvamaa. Texten stöder Finlands syn på en uthållig skogsskötsel.