Lpx 177145
Priserna på spannmål steg i december 2020 med 1,1 procent, vilket är den sjätte månadsökningen i rad. Pristrycket återspeglar en åtstramning i leveranserna från viktiga spannmålsexportörer och en tydlig oro för störningar hos viktiga exportörer. FOTO: Landpixel
Jordbruk Globalt Marknad

Matpriserna fortsatte
att stiga i december 2020

Priserna på de globala livsmedelsmarknaderna fortsatte att stiga för tredje året i följd under 2020, rapporterar FN:s livsmedelsorganisation FAO.

De stigande priserna räckte ändå inte till för att toppa den extremt höga prisnivån under 2011. Då steg FAO-indexet till den högsta nivån någonsin, efter att FAO hade börjat bokföra de internationella livsmedelspriserna år 1990. Då kulminerade FAO-indexet med 131,9 poäng. Trots detta blev 2020 ett starkt år med stigande matpriser.

Sedan juni har matprisindexet stigit utan avbrott. I december månad stärktes priset på FAO:s matkorg med 2,2 procent till 107,5 poäng. Prisnivån steg för kött, mejeriprodukter, spannmål och vegetabiliska oljor. Sockernoteringen försvagades något.

Under december månad steg prisindexet för mejeriprodukter med 3,2 procent. Enligt FAO återspeglar prisstegringen en kännbart ökande global export av mejeriprodukter, kombinerad med en försvagad produktion och torka i Oceanien.

Experterna i Rom hänvisar dessutom till en kraftig efterfrågan på mejeriprodukter i Europa, kombinerat med produktions- och leveransproblem inom några produktgrupper. Prisutvecklingen varierar tydligt mellan produktgrupperna.

Det starkaste prisfallet noterades för smör och helmjölkspulver, medan priserna på skummjölkspulver och ost tenderade att stiga. Under hela 2020 föll ändå priserna på mejeriprodukter med i medeltal en procent.

Priserna på spannmål steg i december 2020 med 1,1 procent, vilket är den sjätte månadsökningen i rad. Pristrycket återspeglar en åtstramning i leveranserna från viktiga spannmålsexportörer och en tydlig oro för störningar hos viktiga exportörer.

Marknadens förväntningar begränsas av nyheter om försämrade växtförhållanden i delar av USA. Beskedet från Ryssland om en förestående exportskatt på vete har likaså ökat oron. Allt som allt steg spannmålspriserna med 6,6 procent under hela året 2020.

Svinpesten påverkar marknaden för griskött

Noteringarna för fågelkött har återhämtat sig som en reaktion på den växande importefterfrågan från mellanöstern. Priset på fågel har dessutom pressats uppåt som av produktionsbortfall i anknytning till den redan utbredda fågelinfluensan.

Priset på griskött har däremot fallit något, eftersom den afrikanska svinpesten i Tyskland har bromsat produktionen och exporten av gris från flera tunga leverantörer till de viktiga asiatiska marknaderna.

Priset på vegetabiliska oljor steg under december månad med hela 4,7 procent, till den högsta nivån sedan september 2012. Den snabba prishöjningen beror enligt FAO på reducerade lager av palmolja. Dessutom steg priserna på soja-, raps- och solrosolja.

Det enda prisindexet med fallande tendens i december var socker. Prisfallet hade föregåtts av en kännbar prishöjning redan i november, då efterfrågan från Kina och Indonesien steg. På årsnivå gav sockernoteringen ett plus på 1,1 procent.