P052363 73290
EU:s hälsokommissionär Stella Kyriakides försöker marknadsföra gensaxen till politiker och allmänhet. FOTO: EU
Jordbruk EU

EU betonar gensaxen
som verktyg för klimatet

Den nya gentekniken är en viktig förutsättning för EU:s gröna avtal och övergången till ett uthålligt jordbruk. För ändamålet behövs en separat lagstiftning. EU måste handla snabbt, framhåller hälsokommissionär Stella Kyriakides.

Under en konferens betonade Kyriakides den nya NGM-teknikens betydelse (nya genomiska metoder) för ett uthålligt livsmedelssystem. Växter som är motståndskraftiga mot skadedjur, sjukdomar och ett förändrat klimat är under utveckling.

Kommissionen arbetar på ett nytt lagpaket och processen avancerar, om än långsamt. Enligt kommissionen måste EU ta vara på chansen att utveckla nya och resistenta växtsorter som gör det möjligt att reducera användningen av växtskyddsmedel.

En konkret tidtabell finns redan. Förslaget till en ny ramlag ska vara färdigt 2023. Forskarna är eniga om behovet. I dag regleras gensaxen med hjälp av mer än tjugo år gamla lagar som inte längre är tillämpliga.

Den nya gentekniken fastnade i EU-domstolen för tre år sedan. I praktiken råder ett förbud att förädla EU-grödor med gensaxen. Kommissionen bereder därför lagar som är anpassade till de nyaste vetenskapliga och tekniska framstegen på området.

Tidsödande utredningar

Processen tar år i anspråk. Ett konkret lagförslag ska enligt kommissionen stå klart att klubbas av under det andra kvartalet 2023. Om allt går bra, måste den nya rättsliga ramen dessutom passera EU:s komplicerade lagstiftningsförfarande.

EU har alltid haft svårt att enas om genteknik. Medlemsländerna är notoriskt osams. Reformer döms ut redan långt i förväg för att förhindra en nödvändig majoritet. Dessutom ställer miljöorganisationerna hinder i vägen.

Enligt Stella Kyriakides främjar gensaxen en hållbar jordbruksproduktion. Detta ligger helt i linje med EU:s gröna giv och målen i strategin från jord till bord. Därför behövs en bred och öppen debatt om en ny rättslig ram för biotekniken.

Kyriakides betonar att en ny lag är nödvändig. EU måste visa handlingskraft för att klara konkurrensen, varnar kommissionären. Hon undviker att tala om en avreglering eftersom uttrycket inte motsvarar syftet.

Kommissionen vill framför allt satsa på gensaxen som gör det möjligt att med enkla metoder utveckla nya och resistenta sorter. Fördelarna med NGM är omfattande, eftersom gensaxen gör det möjligt att minska insatserna av växtskyddsmedel.

NGM bidrar till uthålliga livsmedelssystem med växter som är uthärdar sjukdomar, knepiga växtförhållanden och effekterna av klimatförändringen. Detta minskar behovet av insatsmedel inom jordbruket, framför allt bekämpningsmedel.

Flod av spam dränkte EU-posten

Enligt Kyriakides är fördelarna till största delen identiska med de målsättningar som kommissionen ställer upp i sitt gröna avtal och jord till bord-strategin. Problemet är EU:s egna lagar, som förhindrar att tekniken tas i användning.

En viss irritation har också föranletts av försök att sabotera kommissionens offentliga samråd av medborgarna om deras åsikter om NGM. Vanligen resulterar sådana samråd i några hundratal svar.

Samrådet om gentekniken genererade däremot en flod av spam. Drygt 71.000 svar bestod av en identisk formulering på flera olika EU-språk. De genuina svaren från medborgarna försvann i det enorma flödet, skriver den tyska tidningen Welt am Sonntag.

Spam-aktionen spårades enligt uppgift till en kommunikationsagentur i Estland, som hade handlat på uppdrag av den gröna gruppen i EU-parlamentet. Kommissionen försöker nu sortera svaren.