Lpx 177134
FAO:s matprisindex fortsätter att stiga. Vete är en efterfrågad vara på marknaderna. FOTO: Landpixel
Jordbruk Globalt Marknad

Priserna på livsmedel
fortsätter att stiga globalt

FAO:s matprisindex fortsatte att stiga kännbart i november för den fjärde månaden i följd. Indexet nådde den högsta nivån sedan juni 2011. Den starka och ihållande efterfrågan på vete och mejeriprodukter fortsätter, fastställer organisationens experter.

Indexet steg i november med 1,2 procent. Enligt statistikerna har priserna på livsmedel globalt stigit med 27,3 procent under de senaste tolv månaderna. Efterfrågan överstiger rejält det knappa utbudet på marknaderna.

Detta är särskilt fallet för spannmål. Spannmålspriserna steg med 3,1 procent under november månad. På årsbasis har de globala spannmålspriserna stigit med 23,2 procent, konstaterar organisationens statistiker.

En veritabel boom noteras för högkvalitativt vete, som de stora exportörerna säljer ut till mycket höga priser. Utbudet är knappt och det syns på marknaden. Vetepriset steg för femte månaden i följd till den högsta nivån sedan maj 2011.

Enligt FAO pressas efterfrågan ytterligare av rapporterna om kraftiga regn som kan hota veteskörden i Australien. En annan störande faktor på vetemarknaden är Ryssland, som aviserar förändringar i exportpolitiken med stora leveranser till Algeriet.

Knappt om mjölkprodukter

FAO-indexet på mejeriprodukter steg i november med 3,4 procent. På ett år har mjölkindexet stigit med 19,1 procent. En bidragande orsak är kraftigt stigande noteringar på smör och mjölkpulver.

Enligt FAO är det ont om exportvara på världsmarknaden och lagren börjar tömmas. Knappheten beror enligt FAO på att produktionen i västra Europa är lägre än normalt. Detta har sammanfallit med en oväntat låg produktion i Oceanien.

Dessutom har inköparnas ansträngningar att trygga spotleveranser på en åtstramad marknad ytterligare ökat pressen på priserna. Covid-19 och risken för sociala restriktioner har bidragit till att stärka osäkerheten på marknaderna.

Indexet för köttprodukter gav efter med 0,9 procent och fortsatte nedåt för den fjärde månaden i följd. Trots detta överträffade prisindexet för kött fortfarande fjolårsnoteringen med 17,6 procent.

I november gav noteringarna för griskött efter för den femte månaden i följd. Orsaken till prisfallet var framför allt den europeiska unionens minskande inköp från Kina. Noteringarna på lammkött från Australien sjönk på grund av omfattande leveranser.

Omvänt förblev de internationella priserna på nötkött stabila, eftersom fallande noteringar för brasilianskt nötkött kompenserades av stigande exportpriser i Australien. Priserna på fågelkött förblev i stort sett stabila.

Sockerpriset stiger på nytt

Sockerpriset steg i november med 1,4 procent. Detta kompenserade i stort sett prisfallet i oktober månad. Huvudorsaken är ett stigande etanolpris, som beror på en växande efterfrågan på sockerrör inom Brasiliens etanolproduktion.

Världsmarknadspriser på socker stöds dessutom av en förstärkt globala efterfrågan, som närmast föranleds av fallande fraktkostnader. Pressen på ett högre sockerpris begränsades emellertid av en ökande sockerexport i Indien och Thailand.

Priserna på vegetabiliska oljor föll en aning från rekordnivån i oktober. Noteringen för palmolja förblev i stort sett stabil medan värdena för soja- och rapsolja föll en aning. Det fallande oljepriset belastar också de globala priserna på vegetabiliska oljor.