Internationale Taggegen Tiertransporte1 2
Nya Zeeland förbjuder komplett långa sjötransporter av levande boskap. FOTO: M. Karremann/Deutscher Tierschutzbund
Jordbruk Globalt

Nya Zeeland förbjuder
djurtransporter till sjöss

Regeringen i Nya Zeeland bedriver en omfattande export av boskap, men de långa sjötransporterna ska komplett upphöra 2023 efter en tvåårig övergångsperiod. Därmed vill regeringen befästa Nya Zeelands höga standarder för djurvälfärden.

Beslutet är en reaktion på den svåra katastrofen i september 2020, då transportfartyget Gulf Livestock 1 kantrade och sjönk på väg till Kina. I samband med olyckan drunknade 41 besättningsmedlemmar och omkring 5.800 nötdjur.

Regeringen i Wellington meddelade i början av veckan att de nyzeeländska sjötransporterna av levande exportboskap ska förbjudas. Boskap får fortfarande transporteras per flyg, men luftfraktens andel är försvinnande liten.

Jordbruksminister Damien O´Connor motiverade exportstoppet med Nya Zeelands goda rykte som ett land där god djurvälfärd går före allt annat. De tre veckor långa transporterna till Kina och andra länder motsvarar inte detta begrepp.

De flesta djur exporteras till Kina

Förra året transporterade Nya Zeeland omkring en rekordmängd av 113.000 djur, eller nästan tre gånger mer än 2019. Det låter mycket men boskapstransporterna utgör i själva verket inte mer än 0,2 procent av landets export av jordbruksvaror.

Den nya lagen kommer framför allt att inskränka exporten av kor och kalvar till Kina. Senaste år steg intäkterna av exporten till 250 miljoner NZ-dollar, motsvarande något under 150 miljoner euro.

Minister O´Connor påpekar att djurskyddet avsevärt har förbättrats under sjötransporterna de senaste åren. Detta hjälper ändå inte mycket, då de långa resorna tar lång tid i anspråk. Bristfälliga inspektioner i mottagarlandet är likaså ett problem.

Enligt jordbruksministern kommer Nya Zeeland i stället att satsa mer på handel med genetik och sperma. Trots detta går det inte att bortse från att enskilda producenter, exportörer och importörer träffas av ett kännbart inkomstbortfall.

Producenterna är överraskade

Företrädare för landets boskapssektor har följdriktigt uttryckt sitt stora missnöje över det aktuella beslutet av den socialdemokratiska regeringen i Wellington. Uppfödarna har redan nu ett överskott av ung boskap, som sannolikt måste slaktas i förtid då exporten upphör.

Enligt producentorganisationen Federated Farmers togs uppfödarna med överraskning. Producenterna hävdar att de inte har fått några uppgifter om brott mot gällande bestämmelser de senaste åren.

Federated Farmers pressinformatör Wayne Langford säger att den aktuella mängden exportboskap inte går att avyttra inom landet. Optionerna är begränsade i det fall att boskapen inte får exporteras.

Producenterna hänvisar till låga förlustsiffror under transporterna, i förhållande till det stora antalet exporterade djur. Uppfödarna befarar nu att exporten av levande boskap från Nya Zeeland övertas av länder med låga transportstandarder.

Grannlandet Australien kommer inte att följa Nya Zeelands exempel. Jordbruksminister David Littleproud säger till journalister att exporten fortsätter som tidigare. Regeringen är övertygad om att allt går rätt till, påpekar ministern.