Sucors vill ha fler kontraktsodlare

​Sockerbolaget Sucros strävar efter att öka den finländska sockerproduktionen med över 30 procent till 100 miljoner kilo socker.

SLC - Pot Hist
Restonomstuderande vill berätta potatisens historia

Matti Kipinoinen på Hulta gård i Tenala i Raseborg fick ta emot besökare från yrkeshögskolan Laureas restonomutbildning i Esbo. De tjugofem studerandena ville bekanta sig med hans potatisproduktion som en del i deras projekt att lära sig att berätta historier om olika matprodukter.

Snellman höjer slaktpriset på ko

Snellman höjer grundpriset på ko med upp till 15 cent per kilo.

Ekostrategi och ekovecka föreslås i förfrågan av EkoNu!

Inom EkoNu!-projektet riktade man i slutet av februari en förfrågan till jord- och skogsbruksminister Jari Leppä. I skrivelsen konstaterades att den offentliga måltidssektorn måste fungera som draghjälp ifall ekosektorn ska utvecklas i enlighet med regeringsprogrammets visioner.

SLC - Dsc 0202
Odlarna har förlorat makten över sina marker

Dialog, samarbete och kompromisser krävs för att viltbeståndet i Nyland ska hållas på en nivå som inte skadar, men ändå tillfredsställer.

SLC - P041801 643526
EU-parlamentet risade ländernas budgetbråk

EU behöver mer än någonsin en robust långtidsbudget för att lösa alla problem. Men medlemsländerna är splittrade och kommissionen hjälplös. Det senaste toppmötet om budgeten blev en besvikelse, fastställde EU-parlamentet på tisdagen.

SLC - Metaninhibitor
Försök med ny metaninhibitor inleds i Finland

Den nederländska koncernen DSM kommer i år att inleda försök i Finland och övriga Norden med Bovaer®, en ny metaninhibitor för idisslare. Produkten är ännu i prekommersiellt stadium, men DSM hoppas få EU-licens för användning senast under slutet av 2020.

Innovationspris för kvinnliga jordbrukare utlyst

Copa Cogeca letar efter innovativa kvinnliga jordbrukare som genom sina arbetssätt tacklar klimatförändringen och jobbar för en levande landsbygd. Huvudpriset i tävlingen är 10.000 euro, och ett hedersomnämnande på 5.000 euro delas också ut.

Coronavirus kan inte överföras via livsmedel

För närvarande tyder ingenting på att coronavirus skulle smitta via livsmedel. Det skriver den europeiska livsmedelsmyndigheten Efsa i ett pressmeddelande. Den Parma-baserade myndighetens verksamhet har försvårats av de skärpta restriktionerna i Italien.

Tyska bönder protesterar vidare

Den tyska bondeorganisationen Land schafft Verbindung har fortsatt att organisera traktorprotester. Demonstrationerna riktade sig mot regeringens gödselförordning, de skärpta reglerna för insektsskydd och livsmedelshandeln.

SLC - Gala1
Prisbelönad ung entreprenör satsar stort på päron och bärodling

Specialiserade päronodlaren Oscar Danielsson, 26, fick priset som Årets unga entreprenör 2020 vid den åländska Landsbygdsgalan som i lördags arrangerades för tredje gången. Men själv låg han sjuk hemma på Åttböle Gård, så pappa Sven-Anders fick rycka in som prismottagare.

SLC - 49587546816 D8Ed80B869 O
Brittiska producenter möter stora förändringar efter CAP

Brexit medför stora omställningar för de brittiska producenterna. Det klargjorde landets jordbruksminister George Eustice vid producentorganisationen NFU:s årskongress nyligen. Regeringen lovar en jordbrukspolitik med komplett nya förtecken.