El6
Stefan Gulin, växthusproducent i Närpes, är orolig för branschen som just nu dras med mycket höga kostnader. Elpriset har skjutit i höjden och det har gjort att han har varit tvungen att dra ner på belysningen med 15-20 procent.
Jordbruk

Skörden påverkas när odlarna
drar ner på belysningen

Mindre belysningstimmar. Det har varit en metod som växthusodlarna i Närpes tillämpat för att få ner elkostnaderna den senaste månaden. Men så här kan vi inte fortsätta, säger växthusproducenten Stefan Gulin.

Det är full belysning i Stefan Gulins växthus i Yttermark i Närpes. Så brukar det vara under årets mörkaste månader i de anläggningar som är i produktion året runt.. Men den senaste tiden har många odlare tvingats minska belysningen på grund av de höga elpriserna.

– Jag och troligen alla andra som har belyst odling har minskat elkonsumtionen på grund av de höga priserna och i synnerhet de dagar då områdespriset har varit högt. Då är det inte lönsamt att producera och i mitt fall handlar det om 15-20 procent mindre belysning än normalt, säger Stefan Gulin, som odlar rundtomat och specialtomaten Flavorino.

För hans egen del handlar det om tiotusentals euro som de höga kostnaderna för elen har orsakat.

– Alla har drabbats oavsett avtal och det står redan nu klart att det har varit en minusaffär att odla den senaste tiden. Det är inte hållbart och om elpriserna fortsätter ligga på en så här hög nivå så måste nog många av med belyst odling fundera på hur vi ska göra i framtiden.

El2
Det höga elpriset och i synnerhet områdespriset har drabbat växthusproducenterna mycket hårt. Många har tvingats minska belysningen, vilket kommer att ge mindre skörd. Kostnadsläget gör det olönsamt just nu att producera grönsaker.

Skörden påverkas

Det går att minska belysningstimmarna men inte med hur mycket som helst.

– Förr räknade man med att en procent mindre ljus med HPS-belysning gav en procent mindre skörd. Så det är ett faktum att skörden kommer att bli mindre trots att jag också har LED-belysning, säger han.

I augusti tog Gulin in vintersäsongens plantor som börjar producera i oktober. Produktionen pågår fram till midsommar och ända fram till mars-april är belysning ett måste innan solljuset börjar hjälpa till.

– Det är många veckor kvar innan vi kan minska på belysningen så klart jag oroar mig för elpriserna. Om det fortsätter ligga på en hög nivå hamnar jag att parera och fortsätta minska antalet belysningstimmar.

Hur det blir i framtiden vet han inte. Men en sak som är säker är att ingen växthusproducent kan odla långa tider på förlust.

– Jag tror vi får räkna med att elpriserna fluktuerar mera i framtiden och hur den belysta odlingen påverkas återstår att se. Kanske blir det att plantera senare på hösten och ändra odlingstidpunkten för att få ner kostnaden för elen. Men det återstår att se hur det blir, konstaterar Gulin.

Känner oro

Vintersäsongen är viktig för hela odlingsåret och det som också stör odlarna är att producentpriserna inte har varit på en tillräckligt hög nivå.

I kombination med att gödselpriserna också stigit med tiotals procent är situationen utmanande för många året runt-odlare.

– Jag känner en oro för branschen som helhet för allt har blivit dyrare. Det är också stressande att gå omkring och oroa sig för energikostnaderna som kan ändras mycket snabbt. Under vintersäsongen är vi i stort behov av energi och ljus behöver vi, men det är inte möjligt att odla om verksamheten inte är lönsam.

Men trots utmaningarna nu vill han inte måla fan på väggen riktigt ännu.

– Det går upp och ner i alla branscher och det är klart vi måste tro att det också ska gå att ha en lönsam vinterproduktion i framtiden. Men just nu är det tungt för många och oron för hur det ska gå är tveklöst stor just nu, säger han.

Läs också: Skyhöga elpriser har kraftigt påverkat belyst växthusodling