Studerande ställer upp med avbytartjänster under coronatiden

Lantbruksbranschens agronomstuderande, yrkeshögskolestuderande och yrkesstuderande hjälper lantbruksföretag i situationer där lantbruksföretagaren insjuknar i coronavirus eller om avbytarservice inte finns att tillgå. Inom lantbrukssektorn finns en stark vilja att dra åt samma håll.

Håll i gång verksamheten i skogarna!

Skogarna är Finlands livlina och en fungerande skogssektor är ryggraden i vår nationella ekonomi påminner de finlandssvenska skogsvårdsföreningarna och centralförbundet SLC.

Jordbrukets investeringar fortsatte att växa i fjol

År 2019 investerade jordbrukarna rekordmycket. NTM-centralerna finansierade i fjol sammanlagt över 2.500 investeringar som gällde gårdsbruk. Investeringarna var störst i Södra Österbotten, Österbotten, Egentliga Finland och Norra Österbotten, uppger Livsmedelsverket.

Traktorförsäljningen ökade under fjolåret i Europa

Registreringen av nya traktorer ökade med fem procent i Europa under fjolåret. Sammanlagt registrerades 154.321 nya traktorer för insats inom jordbruket. I Finland ökade försäljningen med över 27 procent.

ASF och corona driver Kinas inflation

Kombinationen av afrikansk svinpest och coronavirus kan bli dyr för den kinesiska befolkningen. Matpriserna klättrar snabbt uppåt. Under februari månad steg prisnivån på livsmedel med mer än tjugo procent.

SLC - Cscl Globe Beim Erstanlauf In Den Hamburger Hafen Copyright Hhm Hasenpusch 1
Containerbrist bromsar upp exporten av livsmedel från EU

Coronaviruset medför många olägenheter inom världshandeln med livsmedel. Ett exempel är den akuta bristen på kylcontainrar. De stora boxarna har blivit hängande i kinesiska hamnar och returneras inte i tid, klagar EU:s köttexportörer.

SLC - Obottenrag 1 B Webben
Övervintringen har lyckats bra så här långt i Österbotten

För spannmålsodlare som sått höstgrödor står den mest kritiska perioden bakom hörnet. Nu hoppas vi på gynnsamt väder under våren, säger Tommy Hägglund, som har sått hybridråg i Övermark. Om sortlistor för spannmål, oljeväxter, ärter, bondböna och vallväxter kan du läsa i veckans Vårbrukstemanummer. Och mycket annat förstås.

SLC - Kommentaren Tabell
Kommentaren: Spannmålsbalansen inverkar på prisbildningen

Finlands spannmålsbalans borde vara intressant läsning för varje spannmålsodlare i Finland och ge anledning till viktiga reflektioner. I grund och botten är det ju utbud och efterfrågan av spannmål som sätter prisnivån på vårt spannmål, påpekar SLC:s ombudsman Rikard Korkman.

SLC - Slafastpriset 1 B Webben
Slog fast spannmålspriset på viljatori.fi – och fick mer betalt

De flesta jordbrukare säljer skörden på hösten eller lagrar den och gör affär senare. Men det går också att slå fast priserna genom avtal innan skörden är bärgad. Det gjorde Jan-Anders Lindfors och fick ett betydligt högre pris.

SLC - Bekampningoljevaxter Webben
Oljeväxtodlingen utmanande på grund av skadedjur

Oljeväxtodlingen är utmanande med tanke på skadegörare och många odlare vill inte odla oljeväxter om det inte finns tillgång till effektivt betat utsäde.

SLC - Cemagro120320
SLC Nylands spannmålsutskott: Konkurrens behövs på gödselmarknaden

SLC Nylands spannmålsutskott diskuterade gödselmarknadsfrågor då utskottet förra veckan besökte Cemagro i Lojo.

Rätt sort minskar riskerna

ProAgria har gett ut guiden Peltokasvilajikkeet 2020, som innehåller den senaste informationen om de i Finland odlade åkerväxtsorternas egenskaper och odlingstekniska särdrag.