SLC - Img 7799
Dags att återuppliva kunskapen om traditionella vasstak

Ännu på 1970-talet var vasstak på lador en vanlig syn runtom i Österbotten, men med tiden har de kännspaka taken i det närmaste försvunnit och kunskapen om dem bleknat bort. Det är dags för en renässans, tänkte man på Stundars friluftsmuseum och arrangerade i början av mars ett välbesökt seminarium om traditionella vasstak i Österbotten.

Ledaren: Fortfarande en mycket stark hjortstam i sydvästra Finland

​Vi har under den senaste månaden fått två viktiga rapporter om den finländska vitsvanshjortstammen. Den första kom för en knapp månad sedan från Finlands viltcentral och gäller bytesmängderna den gångna jaktsäsongen, den andra för en dryg vecka sedan från Naturresursinstitutet Luke och gäller stammens storlek och utbredning.

Ny prissättningsmodell kan innebära stor förändring

​Valiogruppens medlemsandelslag, vars medlemmar producerar 80 procent av all mjölk i Finland, aviserade i slutet av förra veckan att man inför en ny prissättningsmodell för sina producenter. Valio vill bygga upp en ny modell för att bättre kunna förutspå och styra mjölkmängderna. Modellen är ett flerprissystem med ett A-pris, B-pris och C-pris. Modellen tas i bruk från och med 2021.

SLC - Vitsvanshjort
Vitsvanshjort

Arbetsgivare ska få hjälp att hitta säsongarbetskraft

I Finland uppskattas behovet av arbetskraft uppgå till ca 15.000 arbetare och t.ex. enbart i Österbotten uppskattas behovet vara ca 1.500 arbetare. Detta behov blir verklighet speciellt på våren och på sommaren. Därför kommer NTM-centralen i Österbotten nu att sammankalla aktörer för att fundera på hur man gemensamt kan framskrida i ärendet och stödja branschen.

SLC - Kaijus Ahlberg
Producenterna måste hitta alternativ till restaurangbranschen

För producenter som främst levererar till restauranger gäller det att snabbt göra anpassningsåtgärder, säger växthusodlare Kaijus Ahlberg. Stödåtgärder behövs också för att primärproducenterna ska klara det svåra läget.

SLC - Jord 1
Nytt läge för restaurangerna – fine dining blir take away

Fram till slutet av maj är det bara take away som gäller för restaurangerna. Restaurant Jord är en av restaurangerna som bestämde sig för att anpassa sig till situationen, trots många osäkerheter.

Stödutbetalningarna fortgår som normalt

Livsmedelsverket ser till att stödansökningen och utbetalningen av stöd löper som de ska också i den rådande exceptionella situationen. Förberedelserna för jordbrukarnas samlade stödansökan fortgår enligt planerna. Den samlade stödansökan öppnas 27.4 och slutar 15.6.

SLC - Utskott1
Brist på arbetskraft och utsäde orosmoln för trädgårdsutskottet

SLC:s trädgårdsutskott hade i onsdags ett videokonferensmöte där man konstaterade att situationen i coronapandemins kölvatten är väldigt osäker för många odlare när nästan hela Horeca-sektorn i form av hotell, restauranger, catering och även många andra storkök tvingas stänga.

SLC - Utskott2
Harry Söderberg söker arbetskraft via Facebook

Växthusodlaren Harry Söderberg som i Finström Ämnäs odlar bär i växthus, tunnlar och på friland hade innan gränserna stängdes bokat in ett tiotal utländska säsongsanställda. Via Facebook har han nu sökt ersättande lokal arbetskraft.

HKScan och Snellman håller nötpriserna oförändrade

Varken HKScan eller Snellman går in för prisändringar på nötkött i dagens läge, meddelar köttföretagen. Istället satsar HKScan på större urval av kvalitetskött för konsumenter, medan Snellman avvaktar och återkommer till prissättningen mot hösten.

Tyska jordbrukare raggar hjälp på nätet

Sparrisodlarna i Tyskland och Frankrike är förtvivlade. De rådande karantänbestämmelserna håller erfarna, utländska jordbruksarbetare på avstånd. Nu hoppas odlarna på frivilliga amatörer som anmäler sig på nätet.