SLC om coronakrisen: Producentpriser får inte pressas och konsumenterna bör kunna bibehålla köpkraften

SLC:s styrelse träffades på tisdagen. Styrelseledamöterna understryker att producentpriserna inte får pressas på grund av coronakrisen och att konsumenterna bör kunna bibehålla köpkraften.

2019 blev ett bra år för Valio

Valio-koncernens omsättning uppgick i fjol till 1.787 miljoner euro och ökade med tre procent från föregående år (1.734 miljoner euro). Den inhemska omsättningen ökade med en halv procent och den utländska med sju procent.

SLC - Valiopris1
Valio går in för kontraktsproduktion av mjölk

Valio med sina anskaffningsandelslag kommer att övergå till kontraktsproduktion av mjölk. Enligt Valio är målet bättre förutsägbarhet för mjölkvolymen, vilket möjliggör större satsningar på bearbetning av mervärdesprodukter. Modellen tas i bruk från ingången av 2021.

SLC - Mjolkpriser2
”Risk att investeringarna inom mjölksektorn stannar upp”

En ändring från Valio var väntad. Men inte välkommen ur producenternas synvinkel. Risken finns att investeringarna slutar helt nu en tid framöver, säger mjölkproducent Niclas Sjöskog om Valios nya system med gårdsvis kontraktsproduktion.

Frön som betats med tiram får sås ännu i år

Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes) beviljar tillstånd för sådd av frön av odlingsväxter som betats med tiram under vegetationsperioden 2020.

MTK och SLC har gjort upp en intygsmall för rörlighet mellan Nyland och övriga Finland

Intygsmallen garanterar inte genomfart utan är bara avsedd att göra gränskontrollerna smidigare. Huruvida gränsöverskridningen är motiverad med tanke på undantagsförhållandena är i sista hand upp till polisens bedömning.

Djursjukhus vill hjälpa till

Flera djursjukhus erbjuder nu sin hjälp i kampen mot coronaviruset. Det är främst inom anestesi, men också med allmän vård som djursjukhusen kan hjälpa till. Dessutom kan de också bidra med övrig teknisk utrustning.

SLC - Kottpriser4
Atria både sänkte – och höjde producentpriserna

För snart två veckor sedan meddelade Atria om prisförändringar. Samtidigt som priset för ungnöt, det vill säga för tjurar och kvigor, sänktes med 3 cent per kilo så höjdes kopriset med i medeltal 16 cent per kilo.

SLC - Kottpriser2
”Sänkningen kom olägligt”

Många köttproducenter höjde på ögonbrynen förra veckan när Atria och andra köttförädlare sänkte producentpriset med tre cent per kilo. Sänkningen kom i ett läge när konsumtionen av nötkött verkar ha ökat i och med coronavirusepidemin.

SLC - Kottpriser8
Han ser prishöjningen som kompensation

Kopriset har stigit mycket de senaste månaderna. Atrias senaste höjning välkomnas av mjölkproducenten Mats Enqvist i Purmo i Esse.

Östeuropa kritiserar kommissionens gröna giv

EU-kommissionen vill driva igenom sin gröna giv för klimatet trots coronakrisen. Samtidigt växer motståndet i flera östeuropeiska länder. Tjeckien och Polen anser att EU inte har råd med nya klimatåtgärder i det rådande läget.

EU uppmanas senarelägga strategin från jord till bord

EU-parlamentets konservativa EPP-grupp uppmanar kommissionen att senarelägga lanseringen av den tilltänkta ”Från jord till bord”-strategin. Tidpunkten är olämplig med tanke på den pågående coronakrisen.