Vikingmalt 1 A Webben
Viking Malts nya mälteri byggs som bäst på Makasiininkatu i Lahtis och körs i gång i början av nästa år. Till en början kommer det gamla mälteriet på Niemenkatu att fungera parallellt med det nya. Fabriksinvesteringen ökar Viking Malts produktionskapacitet något, och ger också möjlighet att utvidga produktionen i framtiden. FOTO: Viking Malt
Tema

Maltindustrin har stort behov
av inhemsk råvara

Efter rekorddåliga kornskördar i fjol finns nu ett stort behov av inhemsk maltkorn.

– Det finns bra förutsättningar för att producera maltkorn under den kommande säsongen, och det ser positivt ut för det kommande skördeåret. Under vintern har priserna varit rätt stabila för skörden 2021, medan priserna för skörden 2022 stigit lite under vinterns lopp. Det som nu gör att det uppstått många öppna frågor globalt är kriget i Ukraina, säger Christian Tallskog, Viking Malts nya anskaffningschef.

Tallskogs råd till spannmålsodlarna är att följa med marknaden och att överväga att göra kontrakt och låsa priset på de grödor man planerat att producera när priset upplevs som intressant för en.

På basen av VYR:s uppskattning räknar Tallskog med att maltkornsarealen i Finland kommer att vara ungefär på samma nivå som i fjol. 

Fjolårets dåliga maltkornsskörd ledde till att Viking Malt ändrade på sina mottagningskrav för att få en större del av kornet från Finland.

– Vi fick rätt bra mängder maltkorn från Finland, men var ändå tvungna att importera maltkorn under vintern på grund av kvalitetsorsaker. Eftersom skörden i fjol var så dålig, är slutlagren nu låga och det finns behov av den kommande skörden.

Viking Malt ingår odlingskontrakt fram till slutet av april för årets skörd.

– Vi har i synnerhet intresse för enzymmaltkornen Repekka och Vipekka, berättar Tallskog.

Fabriksinvesteringen rullar på

För tillfället genomför Viking Malt en 90 miljoner euros fabriksinvestering i Lahtis. Ett nytt mälteri, Finmalt, byggs på Makasiininkatu. Bygget väntas vara klart vid årsskiftet.

– För odlarna innebär fabriksinvesteringen inga större ändringar annat än att mottagningens gatuadress ändrar. Vi planerar att öppna mottagningen för nya skördens maltkorn vid den nya anläggningen under hösten. 

Det gamla mälteriet kommer att fungera parallellt med det nya ett tag, för att sedan köras ner när verksamheten vid den nya anläggningen fungerar störningsfritt.

– Det nya mälteriet ökar vår kapacitet litet, ungefär med tio procent. Tanken är att vi får in det maltkorn som den nya anläggningen behöver från Finland.

Öppnar mottagning i Nådendal

Nytt för i år är att Viking Malt öppnar en mottagning för maltkornssorten RGT Planet i Nådendal.

– Vi har ett behov av att få ett jämnt flöde till våra produktionsanläggningar och att säkerställa råvara för den nya anläggningen som körs igång. Det finns mycket maltkornsproduktion i sydvästra Finland, så vår tanke är att varför inte vara nära den produktionen, förklarar Tallskog.

I första hand strävar anskaffningen i Finland till att få råvara till mälteriet i Lahtis. För att jämna ut kvalitetsskillnader kan maltkorn ändå fraktas mellan Viking Malts olika anläggningar.

Förutom mälteriet i Lahtis har Viking Malt fem andra mälterier; i Danmark, Sverige, Litauen och två i Polen. Kunder finns i 80 olika länder, Ryssland har inte varit en viktig exportmarknad för Viking Malt.