Checklista inför odlingssäsongen

Inför odlingssäsongen och under säsongen är det bra att komma ihåg vissa saker.

Blankettombuden hjälper med EU-stödansökan

Behöver du hjälp med EU-stödansökan? Som SLC-medlem kan du kontakta någon av de blankettombud som lokalavdelningarna inom ÖSP och SLC Nyland har utsett. Inom SLC Åboland anlitas utomstående blanketthjälp och kansliet ger närmare kontaktuppgifter om du behöver hjälp. På Åland skall du i stödansökningsfrågor vända dig till Ålands hushållningssällskap.

Livsmedelsexporten växer och erbjuder nya möjligheter

​Finländska livsmedel exporterades i fjol till ett värde av 1,75 miljarder euro, vilket är alla tiders rekord. Till största delen gick de här livsmedlen till EU-området och de länder som finns på topplaceringar är Sverige, Estland Tyskland, Ryssland, Kina, Frankrike och Danmark.

SLC - Morsdag
Glömska

Stödet för växthusproduktion i Södra Finland och nordliga stödet för dikor och tjurar fastställda

Regeringen har fastställt nivåerna för det nationella stödet till södra Finland för växthusproduktion samt det nationella nordliga stödet för dikor och tjurar 2020.

SLC - Dsc01825
Åland har Finlands bästa mjölkkor

Enligt färsk statistik för 2019 mjölkar de åländska korna mest i hela landet. Dessutom innehåller mjölken också de högsta halterna fett och protein.

SLC - Arbetskraft
”I normala fall söker ungdomarna inte jobb inom vår sektor”

Coronakrisen har lett stor osäkerhet kring tillgången på utländsk säsongarbetskraft inom landsbygdsnäringarna. Samtidigt är antalet arbetssökande bland ungdomar och permitterade stort. Nu försöker man på olika sätt hitta lösningar på den här problematiken.

SLC - Lpx 122260
Antalet ASF-fall ökar hos vildsvin i Östeuropa

Den afrikanska svinpesten breder ut sig med stark intensitet i de östra delarna av Europa. Situationen i Polen har ytterligare försämrats detta år, i likhet med Rumänien, Ungern, Bulgarien och Slovakien. I Baltikum har läget däremot lättat något.

SLC - 5Ed1Dac1F634947D
Personal i tyska slakterier smittades av coronavirus

Åtminstone två slakterikoncerner har tvingats stänga eller inskränka produktionen i Tyskland efter flera hundratal fall av coronavirus hos personalen. Båda företagen anlitar utländska så kallade gästarbetare, företrädesvis från Rumänien.

Ytterligare 3.000 säsongarbetare får komma till Finland

Ytterligare 3.000 säsongsarbetare i tillägg till de 1.500 som det beslöts om tidigare får komma och jobba till Finland i sommar. Det skall också bli lättare för arbetslösa att ta tillfälliga jobb inom jordbruks- och trädgårdsnäringen.

ProAgria drar i gång med växtodlingsrapporterna

Landsbygdsrådgivningen ProAgria börjar nu rapportera om hur våra vanligaste odlingsgrödor utvecklas i regelbundna växtodlingsrapporter.

Atria samarbetar med japansk restaurangkedja

Atria har slutit ett samarbetsavtal med en japansk restaurangkedja och kommer att exportera finländskt, antibiotikafritt griskött till Japan.