SLC - Dsc 2078
Östersjöfonden prisar åländsk ekospannmål

Familjeföretaget Överängs Kvarn från Saltvik får Östersjöfondens Ålandspris på 3.000 euro för sitt arbete med att producera och utveckla ekologiska spannmålsprodukter med åländskt ursprung.

SLC - Spannmalsprodukter Mw
Närproducerad mat få förunnad ur globalt perspektiv

Endast en bråkdel av världens befolkning skulle klara sig enbart på närproducerade livsmedel, visar en studie gjord av Aalto-universitetet. Under kriser som coronapandemin är en möjligast hög självförsörjningsgrad viktig.

Vallen - vår viktigaste odlingsgröda

Om man räknar vall som en odlingsgröda är den Finlands vanligaste. Vall odlades i fjol på 783.800 hektar och arealen var den största på över tjugo år. Odlingsbetingelserna här, framför allt vår korta och intensiva växtperiod med långa och ljusa nätter, gör att många vallväxter får naturliga fördelar gentemot till exempel spannmål.

Vikten av att ha en plan B

​Coronakrisen påminner oss alla om vikten av att ha en plan B, en reservplan eller en plan för oförutsedda situationer. I de finländska lantbruksföretagen, som ofta är förhållandevis små till sin omfattning, är företagaren själv såväl den största tillgången som den största risken för företagsverksamheten.

SLC - Fge Containers
Farmers Grain Export fick fortsatt finansiering

Det SLC-ledda exportprojektet Farmers Grain Export har fått tilläggsfinansiering av Livsmedelsverket fram till slutet av 2021. Trots att coronapandemin gör exportläget ostadigt fortsätter man inom projektet bland annat med att utreda nya marknadsmöjligheter.

SLC - Jari Leppa
Tilläggsanslag för att öka odling av protein- och oljeväxter

Jord- och skogsbruksministeriet samt SLC och MTK har kommit överens om tilläggsmedel på nästan tre miljoner euro för det produktionskopplade stödet för proteingrödor för 2020.

SLC - Protein2
Han har goda erfarenheter av att odla proteingrödor

Finlands husdjurssektor strävar efter att bli mindre beroende av importerat protein. Intresset för att odla proteingrödor ökar därmed kontinuerligt. En som redan odlat proteingrödor i flera år är den ekologiska mjölkproducenten Johannes Stenmark.

A-Foder satsar på proteingrödor

A-Foder köper inhemska proteingrödor och behovet av inhemska proteingrödor kommer att öka i framtiden.

SLC - Ustade1
God efterfråga på ärter och bondböna

För närvarande är det bråda dagar på Teira Gårdspackeri i Svartå, Raseborg. Far och son Wickholm sorterar, packar och kör ut mellan en och tre laster i veckan, främst inom Nyland.

SLC - Euib9 Euxg Aaq Tw7
Trump beviljade miljardpaket för att trygga matförsörjningen

President Donald Trump och hans regering har beviljat ett 19 miljarder dollar (17,5 miljarder euro) tungt stödpaket till jordbruket. Pengarna ska stöda farmarna och effektivera USA:s matförsörjning som har drabbats av svåra störningar under coronakrisen.

Corona stänger ned jätteslakteri i Kanada

En av Kanadas största slakterianläggningar i provinsen Alberta har stängts på obestämd tid efter ett allvarligt utbrott av covid-19. Minst en av slakteriets anställda har dött, medan närmare 500 personer har smittats.

SLC - Hastho 1 A Webben
Odling av hästhö kräver ogräsfria vallar, tajming och arbetseffektivitet

Dagens hästhö är en kvalitetsprodukt som ställer förhållandevis höga krav på odlingen. Vallarna måste vara ogräsfria och skördearbetena samt torkningen måste ske effektivt. Kvaliteten måste helt enkelt bevaras ända tills höet är framme i stallet. Läs mer i veckans LF-tema om vallodling.