EU-ministrar efterlyser mer krisstöd för jordbruket

EU:s jordbruksministrar diskuterade på onsdagen effekterna av covid-19 på jordbruket och behovet av nya stödåtgärder. De första åtgärderna har i viss mån lindrat problemen på marknaderna men robustare stöd behövs för att stabilisera läget.

Medlemsenkät om jordbrukets klimatvägkarta

Nu genomförs en medlemsenkät genom vilken MTK och SLC vill försäkra sig om att de för medlemmarna viktigaste faktorerna har beaktats när genomförbara åtgärdshelheter ska sammanställas för att minska på jordbrukets koldioxidutsläpp tills 2035.

Nationell lagstiftning kan göra att felaktiga betalningar inte stoppas

Varför stoppas inte en betalning där kontonummer och mottagarnamnet inte överensstämmer? Enligt Benjamin Sandvik, kundansvarig vid Vasa Andelsbank är en förklaring olika lagstiftning mellan länder.

SLC - Bedragen
Lurades på 90.000 euro – nu vill han varna andra

John Häger var varsam vid köpet av en skördetröska från Sverige. Men när han betalade fakturan noterade han inte att kontonumret hade ändrats. Resultatet blev att bedragare for i väg med 90.000 euro. Nu vill han varna andra.

Nytt stödsystem för restaurerings- och vårdåtgärder inom naturvården

Miljöministeriet föreslår att det i naturvårdslagen ska tas in bestämmelser om stödinsatser för iståndsättnings-, restaurerings- och vårdåtgärder på privat mark för att främja skyddet av den biologiska mångfalden. Ändringarna möjliggör i synnerhet restaurering och vård inom livsmiljöprogrammet Helmi.

SLC - Lpx 115763
Finland drabbas hårt om aktiva substanser i växtskydd förbjuds

Det finländska jordbruket skulle förlora mycket på att de 75 aktiva substanser i växtskyddsmedel som ses som riskfyllda förbjöds, visar en färsk studie. Skördarna skulle minska och kostnaderna öka både för spannmål och specialgrödor.

G20-länder ska främja globala matleveranser

G20-ländernas jordbruksministrar betonar vikten av en fri internationell handel i coronatider. Ministrarna vill stärka det internationella systemet för marknadsinformation och pläderar för fri handel utan onödiga hinder.

SLC - Ep 101468 D Gen 263
EU-parlamentet vill bromsa ekoförordningen

EU-parlamentets jordbruksutskott vill skjuta upp ekoförordningen med ett år till den första januari 2022. Det framgår av ett brev som jordbruksutskottets ordförande Norbert Lins har sänt till agrarkommissionär Janusz Wojciechowski.

Växtskyddsexamen och spruttester ordnas

Växtskyddsexamen ordnas på webben och i alla de landskap där LF utkommer finns det möjlighet till spruttester (Österbotten, Nyland, Egentliga Finland och Åland). Därmed är det här inte möjligt att åberopa force majeure med motiveringen att växtskyddsexamen eller spruttester inte ordnas.

Stöd för biodling kan nu sökas i e-tjänsten Vipu

Livsmedelsverket uppmanar biodlare att söka stöd i e-tjänsten. Det är bra att lämna in ansökan i god tid eftersom belastningen på nätförbindelserna varit hög på grund av det stora antalet användare under coronavirusepidemin.

ASF påträffades hos tamgris i Indien

Afrikansk svinpest har nu också nått Indien. Omfattande utbrott i tamgrispopulationer har rapporterats i landets nordöstliga provinser Assam och Arunachal Pradesh. Enligt tidningsuppgifter har 2.900 grisar dött av sjukdomen.

Nationella bestämmelser om ursprungsmärkning förblir i kraft

Jord- och skogsbruksministeriet har utfärdat en förordning om förlängning av de nationella förordningarna om ursprungsmärkning av livsmedel fram till utgången av 2021. Genom förordningen ser man till konsumenterna får ursprungsinformation om kött och mjölk som används i färdigförpackade livsmedel på samma sätt som hittills.