SLC - Viltolycka
Se upp för unga hjortdjur i trafiken

Unga hjortdjur som stöts bort av honorna söker sig till egna områden i maj-juni. De oerfarna djuren förirrar sig ibland till tätorter och kan med sitt oförutsägbara beteende orsaka trafikolyckor, påminner Finlands viltcentral.

Veganburgare är eftertraktade i USA

Den amerikanska tillverkaren av veganburgare Beyond Meat har fått en ordentlig skjuts på USA-börsen. Företaget har bytt ut sin fjolårsförlust i en rejäl vinst som ökade med 141 procent under årets första kvartal.

SLC - 96004996 1834633863334911 8878639703771840512 N
Corona drabbar slakteripersonal både i EU och USA

Coronaviruset har skärpt greppet om slakteribranschen. I början av denna vecka hade fyra stora slakterianläggningar i Tyskland rapporterat fall av corona bland personalen. I USA har 115 stora slakterier redan smittats av corona.

Öppna din trädgård 5.7

Första söndagen i juli öppnas igen hundratals trädgårdsportar för besökare. Om du vill öppna din trädgård, träffa andra trädgårdsentusiaster och njuta av sommardagen i trevligt sällskap är det nu dags att anmäla din trädgård med i evenemanget.

Uppföljningsenkät om försörjningsbredskapen 12-14.5

Producenterna ombeds besvara enkäten senast torsdagen den 14 maj kl.17.00.

SLC - Lpx 47921
FAO:s matprisindex fortsatte nedåt i april

FAO:s globala matprisindex fortsatte att sjunka i april för den tredje månaden i följd. Priserna föll med 3,4 procent till den lägsta nivån sedan januari 2019. Förluster noterades inom alla varugrupper men mest sjönk sockerpriset.

Bästa stimulansen är att återställa konsumenternas förtroende

Diskussionsforumet Gemensamt matbord, som tillsattes av Jord- och skogsbruksministeriet i november i fjol, föreslår att mervärdesskatten på mat sänks till 10 procent. Detta ses som en central åtgärd för den ekonomiska återhämtningen.

SLC - Plast
4H-föreningarna öppnar verksamhet för barn och unga i sommar

I och med att regeringen gradvis lättar på restriktionerna till följd av covid-19 planerar 4H-föreningarna att så småningom starta upp delar av sommarverksamheten.

Fortsättningsvis två färjor mellan Korpo, Houtskär och Norrskata

NTM-centralen i Egentliga Finland tar nu tillbaka sitt tidigare beslut om att enbart en färja skulle trafikera mellan Galtby på Korpo, Houtskär och Norrskata nästa vinter.

Rekordstor ekologisk spannmålsskörd ifjol

Fjolårets inhemska ekologiska spannmålsskörd blev rekordstor, skriver Pro Luomu ry. Skörden var 66 procent större än året innan och uppgick sammanlagt till 143 miljoner kilo ekologisk vete, korn, råg och havre.

SLC - Ffd1
Livsmedelsproduktionen hotad i många u-länder

Dyra fraktflyg och brist på utsäde drabbar många jordbrukare i U-länder hårt, trots att coronafallen i länderna är få. FFD har hjälpt många jordbrukare behålla sina arbetsplatser, men krisen kommer att ha långvariga globala effekter, påminner organisationen.

Närmare information om inresa och antal säsongarbetare

Jord- och skogsbruksministeriet, inrikesministeriet och social- och hälsovårdsministeriet informerade den 6 maj 2020 om riktlinjerna för att trygga tillgången på säsongarbetskraft. Regeringen tillåter från och med den 14 maj inresa för 3.000 personer från länder utanför EU, utöver de 1.500 personer som det tidigare har fattats beslut om. Fram till dess gäller kvoten på 1.500 personer.