Medlem Skogsforsakring
En utvidgad skogsförsäkring hos Fennia täcker förutom brandskador också snö- och stormskador samt insektskador.
SLC

SLC:s medlemsförmåner 2022:
Det lönar sig att försäkra skogen – Fennia erbjuder rabatt

Ungefär hälften av landets skogar är försäkrade. Intresset kunde vara större med tanke på tryggheten en skogsförsäkring ger, säger Tomas Grünn, kundchef på Fennia.

Enbart varannan markägare har försäkrat sin skog. Det trots att skogsförsäkringar inte kostar mycket och premierna dessutom är avdragsgilla i beskattningen.

Förklaringarna till att andelen som har försäkring är relativt låg kan vara flera, enligt Tomas Grünn.

– Jag tror det handlar om ovetskap. I dag finns många människor som ärvt skog och knappt vet var den finns eller hur stort innehavet är. Då vet man inte heller att skogen kan betyda inkomster och då minskar viljan att försäkra skogen. Personligen tycker jag att varje skogsägare borde teckna åtminstone en brandförsäkring på sin skog, säger Grünn.

Skogsbrandsförsäkring är ett alternativ som Fennia erbjuder och kostar cirka 1,5 euro per hektar per år.

– Det betyder att det kostar cirka 15 euro per år att teckna en brandförsäkring för en skog på 10 hektar, vilket inte är mycket. Höjer man självrisken blir premien också lägre, förklarar Grünn.

En utvidgad skogsförsäkring täcker förutom brandskador också snö- och stormskador samt insektskador kostar cirka 8 euro per hektar per år.

– Den ger samtidigt ett större skydd och man ska komma ihåg att skogsägaren kan dra av premien i skogsbeskattningen, säger han.

15 procent rabatt för SLC-medlemmar

Något han gärna framhåller är att SLC-medlemmar får 15 procent rabatt om de tecknar skogsförsäkring via Fennia.

– Det är en fördel för SLC-medlemmar som får en lägre premie. Så enligt mig finns ingen orsak för skogsägare att lämna skogen oförsäkrad på grund av för höga försäkringskostnader. Till en förhållandevis låg premie ger skogsförsäkringen en betydande trygghet för kunden, säger Grünn.

Enligt honom är en skogsförsäkring ett sätt att gardera sig mot ekonomisk katastrof. Vid eventuell skogsbrand hinner en vuxen skogsägare inte mera få avkastning från den skogen under sin livstid.

– Via en skogsförsäkring får skogsägaren ersättning för det skadade eller försvunna virket plus ett förväntningsvärde som motsvarar det värde som skogen skulle haft när den blir avverkningsmogen. Så en försäkring kan ha stor ekonomisk betydelse vid en skada.

Trots att det har varit mycket stormar på senare år har intresset för utvidgad skogsförsäkring inte ökat nämnvärt.

– Jag tror det beror på att vi i Finland inte har haft sådana stormar som inneburit ekonomisk katastrof för så många. Lokalt har många drabbats hårt men på ett allmänt plan verkar många betrakta en utvidgad skogsförsäkring som onödig trots att verkligheten kan vara en annan.

Ersätter förlorat förväntningsvärde

En storm kan medföra att förnyelsemogna träd som fälls skadas och troligen klassas som massaved och värderas till ett betydligt lägre pris. Samtidigt ökar också drivningskostnaderna i en stormskadad skog.

– En utvidgad skogsförsäkring ersätter de förhöjda drivningskostnaderna och det förlorade förväntningsvärdet. En storm fäller sällan hela skogar men en utvidgad skogsförsäkring innebär ändå en stor trygghet för kunden, säger Grünn.

Vilken typ av skogsägare har högre benägenhet att försäkra skogen?

– Jag skulle säga det beror på hur aktiv man är som skogsägare. En aktiv skogsägare förväntar att skogen ska ge avkastning och om den har betydelse för inkomsten så är en sådan kund också mera benägen att försäkra skogen, svarar Grünn.

Försäkringsbehovet påverkas också av skogsinnehavet. Äldre förnyelsemogen skog har ett betydligt högre värde än en plantskog och därför är det vanligare att försäkra den förstnämnda. Definitionen för försäkrad skog är skogsbruksmark och med det avses skogsmark, tvinmark och impediment.

Vidare berättar han att att Fennia delar in skogen i två typer – plantbestånd vars härskande höjd är under 7 meter samt vuxen skog vars härskande höjd är över 7 meter.

– Ersättningsförfarandet är olika beroende på vilken typ av skog skadan skett.

I samband med en skogsskada anlitar Fennia lokala skogsvårdsföreningar att utföra värderingen. Det är utifrån deras värdering som ersättningen utbetalas.

– Vi har ett bra samarbete skogsvårdsföreningarna och detsamma gäller med SLC. Jag brukar föra fram fördelarna med att vara medlem i mina diskussioner med lantbrukare, säger han.

SLC:s medlemsförmåner 2022 finns här som pdf!