Bffa835325Ef2E42 Org
Direktör för produktutveckling på Fazer Konfektyr Heli Anttila och Annika Porr, Senior Manager vid Forward Lab inom Fazer Konfektyr. FOTO: Fazer
Marknad

Fazer forskar i cellodlad kakao
för framtidens choklad

Kakao är en viktig råvara för Fazer och företaget utforskar nu framtida källor för hållbar kakao och undersöker potentialen med cellodling som odlingsmetod, uppger koncernen i ett pressutskick.

Som ett led i Fazers innovations- och hållbarhetsarbete utforskar företaget alternativa framtida källor för hållbar kakao och är en del av ett mer omfattande forskningsprojekt som undersöker potentialen med cellodling som en eventuell framtida metod för att odla kakao.

– Detta är ett långsiktigt forskningsprojekt med fokus på framtiden. Hållbar hantering av konventionell kakao är Fazers fortsatta främsta prioritet, men vi vill även utforska och skapa innovationer för framtiden. Det är långt fram tills vi eventuellt kommer att kunna avnjuta cellodlad kakao, men den erbjuder oss ett nytt potentiellt sätt att hantera framtida utmaningar, säger Annika Porr, Senior Manager vid Forward Lab inom Fazer Konfektyr.

– Cellulärt jordbruk innebär bioteknisk produktion istället för konventionellt jordbruk och kräver minimalt med markareal och andra naturresurser för produktionen. I stället sker produktionen i bioreaktorer under kontrollerade förhållanden. Cellodlad kakao är ett nytt livsmedel inom EU och kräver godkännande enligt Efsa:s process, berättar Dr. Heiko Rischer, Research Team Leader från VTT.

Fazerkoncernen investerar i forskning och utveckling enligt sin strategiska prioritering att påskynda tillväxt genom innovationer, trendiga kategorier och foodtech.

– Vi inspireras av att ta fram innovationer för att fortsätta att tillgodose konsumenternas förväntningar och önskemål. Även om vi forskar i nya metoder för att framställa råvaror, kommer chokladens smakupplevelse att bestå. Fazer har redan, i samarbete med Teknologiska forskningscentralen VTT, fått de första framgångsrika resultaten av cellodlad kakao. Nu fortsätter vi med forskningen som en del av det mer omfattande konsortiet CERAFIM, som samlar flera finländska företag och forskningsinstitut kring temat cellodling för att utforska framtida lösningar, berättar Heli Anttila, direktör för produktutveckling på Fazer Konfektyr.

Forskningsprojektet om cellodlad kakao finansieras till del av Business Finland.