Arla Zentrale Viby Danemark
Arla har figurerat som kandidat för en fusion med FrieslandCampina, men parterna har åtminstone tillsvidare dementerat ryktena. FOTO: ArlaFoods
Jordbruk EU Marknad

Europeiska mejerijättar
dementerar fusionsplaner

Den senaste veckan har det ryktats om en planerad fusion mellan skandinaviska Arla Foods och nederländska FrieslandCampina. En sådan fusion skulle resultera i en av världens största mejerikoncerner. Men parterna hävdar att ryktena är falska.

I Nederländernas medier har uppgifterna cirkulerat om pågående samtal om en eventuell fusion mellan FrieslandCampina och Arla Foods. Uppgifterna publicerades på måndagen i tidningen Boerenbusiness.

Enligt en talesperson för FrieslandCampina handlar det om falska spekulationer. Tidningen Foodbusiness.nl hävdar däremot att FrieslandCampinas styrelseordförande Sybren Attema skulle ha fört samtal om det känsliga ämnet med Arlas Jan Toft Nørgaard.

Enligt tidningen skulle ledningen för båda koncernerna vara involverade. En talesperson för AtlaFoods har hävdat att uppgifterna till hundra procent är felaktiga. Det finns inga som helst orsaker till sådana diskussioner.

Arla Foods och Friesland hör till världens tio största mejerikoncerner. Under 2021 genererade Arla Foods med samtliga varumärken inklusive Lurpak-smör och Castela-ost intäkter motsvarande 11,2 miljarder euro.

Det var redan 2005 som Arla Foods och det dåvarande andelslaget Campina övervägde en fusion. Planerna övergavs emellertid fyra månader efter de första avslöjandena om löpande samtal mellan de båda jättarna.

År 2008 slöt Campina och den holländska mejerikoncernen Friesland Foods ett avtal om fusion i syfte att gemensamt förbättra den globala konkurrenskraften. Den nya koncernen fick namnet FrieslandCampina.

Klimatfrågor utmanar mejerier

Enligt branschtidningen FoodBusiness står både FrieslandCampina och ArlaFoods just nu inför betydande utmaningar. De senaste åren har andelsmejerierna haft särskilt svårt att utvecklas på den föränderliga marknaderna med den gamla förvaltningsmodellen.

Mejerierna står dessutom inför tuffa klimatutmaningar. FrieslandCampina förefaller enligt FoodBusiness att pressas mer än Arla på grund av kväverestriktionerna i Nederländerna. Den nordiska mejerikoncernen betecknas som en stabilare organisation.

Den franska mejerikoncernen Lactalis är för närvarande världsledande inom mejerisektorn. Det franska familjeföretaget befäste nyligen sin position som världens största mejeriföretag.