Torvalds
Nu finns en god grund att fortsätta förhandlingarna mellan parlamentet, rådet och kommissionen, menar EU-parlamentarikern Nils Torvalds. FOTO: Nils Torvalds
Skogsbruk EU

Samtalen om bioenergi
går vidare på EU-planet

EU-parlamentet nådde förra veckan en kompromiss om EU-direktivet om förnybar energi (RED III). Omröstningen har genererat mycket kritik, men en av huvudförhandlarna Nils Torvalds (SFP/Renew Europe) är ändå rätt nöjd över resultatet.

Nils Torvalds har varit med om att förhandla fram resultatet i egenskap av miljöutskottets huvudförhandlare. Förslaget antogs med 418 röster mot 109 nej-röster och 111 blanka röster.

– Resultatet visar att de stora politiska grupperna förstod riskerna att rösta ned kompromissen. Förhandlingarna är långtifrån över med parlamentets åsikt. Nu har vi en god grund att fortsätta förhandlingarna med rådet och kommissionen, menar Torvalds.

Det nu godkända förslaget till direktiv har väckt en hel del uppmärksamhet i Finland. Orsaken är naturligtvis oron över att direktivet ska diktera användandet av våra skogar i energisyfte.

Förbjuder inte biomassa i energisyfte

Torvalds förstår oron och har delat den genom förhandlingarna hittills. Samtidigt vill han ändå förtydliga några saker, som blivit uppblåsta eller missförståtts under den senaste tiden i den offentliga debatten.

Det nu godkända direktivförslaget fråntar inte rätten till användning av någon som helst biomassa i energisyfte. Alla som använder råvaror ifrån skogen för energi kommer alltså att få fortsätta göra det även i framtiden.

– I stället förbjuds statsunderstöd för biomassa som i flera EU-länder lett till en dåligt fungerande marknad och incentiv till att bränna allt man kommer åt. Detta förbud kommer inte att påverka Finland, som redan har en fungerande marknad, påpekar Torvalds.

Förnybar eller inte?

Den andra stora frågan som diskuterats i den finländska debatten har att göra med vilken sorts biomassa som får användas för att den producerade energin ska få räknas som förnybar.

Här blir det en aning mer komplicerat, eftersom godkännandet av all sorts biomassa till förnybara energikällor kan locka vissa länder att nå sina förnybarhetsmålsättningar på ett ohållbart sätt.

Enligt Torvalds kan det därför bli svårare för länder som Finland att nå sina klimatmålsättningar, ifall vissa sorters biomassa inte kan räknas som förnybara energikällor.

Europaparlamentets godkända kompromiss nämner i den här frågan att vi bör särskilja mellan så kallad primärbiomassa, som kommer direkt ur skogen, och biomassa som en restprodukt av annan huvudsaklig användning av träprodukter.

– Inga direkta förbud att räkna någondera sortens biomassa som förnybara energikällor finns, men en strävan efter att stegvis gå ifrån att räkna primär biomassa som förnybar energikälla nämns, konstaterar Torvalds.