Stubbaker
Höstspannmålen är bärgad i hela landet och skörden av vårsådda grödor är alldeles på slutrakan. Vattenhalterna vid skörd har varit relativt låga, vilket har hållit torkningskostnaderna nere. FOTO: Mikael Jern
Jordbruk

Tröskningen inne på slutrakan –
skörden bärgas mellan skurarna

Spannmålsskörden är inne på slutrakan i hela landet. Sist i tur står havre, vete och oljeväxter, skriver ProAgria i årets sista växtodlingsrapport.

Skörden har försvårats av lokala, hårda regn som har mjukat upp åkrarna så att de inte bär maskinerna. Regnen har varit till förtret särskilt i Satakunta, Kymmenedalen, Tavastland och Södra Österbotten. Å andra sidan har regnen varit välkomna åt höstsäd och ensilagevallar.

Sådden av höstsådda grödor har besvärats av torka, vilken har gjort bearbetning och bråddskjutning utmanande. Torkan har främst skapat problem i södra Finland, särskilt i Egentliga Finland. Torkan har också plågat sockerbeta och stärkelsepotatis under hela växtperioden i Satakunta.

Nattfrosten som drabbade flera landskap i början av september har lokalt skadat grödor i Mellersta Österbotten och Tavastland och i Tavastland blev man tvungen att skydda frilandsgrönsaker med duk.

Torkan tärde på ensilageskörden

Ensilageskörden blev måttlig under denna växtperiod, men i delar av södra Finland råder det brist på ensilage. Tredje skörden är redan bärgad eller bärgas för närvarande i flera landskap.

Den tredje skörden har bärgats i största omfattning i Uleåborg, Egentliga Finland, Satakunta och södra Finlands kustområden. Den tredje skörden har varit måttlig, men den blev knapp i Tavastland och Egentliga Finland på grund av torkan.

Det lönar sig att slå ensilagevallarna i lång stubb inför vintern, så att vallen orkar växa och samla näring för övervintringen.

Höstspannmålen är bärgad i hela landet och skörden av vårsådda grödor är alldeles på slutrakan. Vattenhalterna vid skörd har varit relativt låga, vilket har hållit torkningskostnaderna låga.

Förhållandena har varit mera utmanande särskilt i Södra och Mellersta Österbotten samt Österbotten. Vete- och havrebestånd är ännu obärgade av de vårsådda grödorna.

En stor del av oljeväxterna väntar ännu på skörd, särskilt i Södra Österbotten och Egentliga Finland. 

Spannmål av god kvalitet, svag potatisskörd

Rågskörden har varit god till både mängd och kvalitet, utom på områden där bestånden varit dåliga till följd av övervintringsskador, så som i Egentliga Finland och Södra Savolax.

Höstveteskörden blev god särskilt i de österbottniska landskapen. I Egentliga Finland och Södra Savolax var höstvete inte en av säsongens vinnare, utan de från början dåliga höstvetebestånden gav en svag skörd.

De vårsådda spannmålsslagens skörd och kvalitet har varit relativt goda i år. Korn- och havreskörden har varit genomsnittlig i hela landet med undantag för Kymmenedalen och Södra Savolax, där bestånden plågades av torka under hela växtperioden. Havren har haft låg hektolitervikt i Tavastland.

Vårvetet har nått till en god skördenivå i hela veteodlingsområdet utom i Kymmenedalen, där skörden blir hjälplig. Vetet har varit av god kvalitet och hektolitervikterna höga.

Rybs- och rapsskörden har varit tillfredsställande i hela landet. Ärtskörden har i huvudsak varit relativt god, medan skörden av bondböna har varit svag.

Sockerbetsskörden förväntas bli god i hela odlingsområdet, även om bestånden i särskilt Egentliga Finland och Satakunta skulle ha behövt rikligare regn under växtperioden.

Potatisskörden förväntas bli i stort sett normal, men regnen i månadsskiftet augusti-september dränkte mycket potatis, särskilt i Österbotten och Södra Österbotten. Kvalitetsförlusterna kommer att vara stora.

Upptagningen lyckas då åkrarna har torkat upp och små regnmängder finns på önskelistan inför de närmaste veckorna.

Skördenivåerna är mycket varierande. De sämsta skördarna ligger 20-30 procent under förväntningarna och i Södra Österbotten är variationerna ännu större. Allmänt taget är antalet knölar lågt och knölarna stora, men knölstorleken är betydligt mindre i sent etablerade bestånd.

Särskild noggrannhet kommer att krävas i år inom lagring och ventilation för att undvika lagringsförluster.

Den gångna växtperioden har åter visat att Finland är ett stort land. Vädret har varit mycket olika i olika delar av landet. Då en del landskap har fått vatten över det egna behovet, finns det också områden där det knappt har regnat alls under hela sommaren.

Markstruktur och fungerande dränering får en allt viktigare roll. Då markstrukturen är i skick, klarar åkern bättre av olika extremväder.

Den gångna växtperiodens skördemängd ligger nära normalnivån. Planeringen av nästa års odling försvåras av att marknaden är svår att förutspå och av höga priser på gödsel och energi. På flera gårdar funderar man ännu på vad man ska så nästa vår.

Bärgning av lagergrönsaker närmar sig

De sista partierna av färska grönsaker så som isbergssallat, kinakål, grönkål, blomkål och broccoli skördas dessa dagar. Bland lagergrönsakerna är lökskörden också på slutrakan. För övriga lagergrönsaker fortsätter växtperioden ännu.

Skörden av lagerkål, morot och andra rotfrukter pågår till medlet av oktober. Skördenivån för lagergrönsaker är minst måttlig och delvis till och med god. Bevattning under den varma perioden under högsommaren påverkar skördenivån, men förekomsten av skadegörare har också varit liten.

På Åland och i södra Finland har vinteräpplena redan mognat för skörd. För närvarande bärgas främst vintersorter, så som Amorosa, Santana och Rubinola. Äppelskörden uppskattas bli god på Åland.

Bärskörden på friland är i huvudsak slutförd, men små partier havtorn och bäraronia skördas ännu. Gödsling och andra höstarbeten är till största delen utförda i bärodlingarna.

Inhemska bär, så som jordgubbe, finns ännu att få i små volymer till början av oktober från tunnlar och växthus.