Copa-Cogeca: CAP-reformen är allt annat än gröntvätt

EU-jordbrukets takorganisationer Copa och Cogeca går ut med kraftiga argument gentemot miljöorganisationer som hävdar att EU-parlamentets CAP-förslag är en gröntvätt, d.v.s. ett försök att utan orsak marknadsföra CAP som miljövänlig.

SLC - Vegan Burger 13
Mjölkprodukter ska skyddas i EU

EU-parlamentet förespråkar ett produktskydd för mjölk och mejeriprodukter. Enligt parlamentet ska sojadrycker fortsätta att heta sojadrycker. Begreppet mjölk får inte användas i sammanhanget.

SLC - 20201022 Ep 106674 A Bbo 023
EU-parlamentet antog förslaget till nästa CAP

Efter en lång omröstningsvecka antog EU-parlamentet senaste fredag ett eget kompromissförslag till nästa CAP. Parlamentet reserverar hela 30 procent av stöden för ekosystemen medan medlemsländerna vill begränsa andelen till 20 procent.

En företagshälsovårdsapplikation ersätter gårdsbesöksregistret

Lantbruksföretagarnas pensionsanstalt LPA har följt tillhandahållandet av lantbruksföretagarnas företagshälsovård med hjälp av gårdsbesöksregistret. Det gamla gårdsbesöksregistret ersattes i oktober med en ny företaghälsovårdsapplikation som gör det möjligt för lantbruksföretagaren att inta en aktivare roll i bedömning och utveckling av sina arbetsförhållanden.

Snabbare ersättning för skador orsakade av gäss i tilläggsbudgeten

I regeringens sjunde tilläggsbudget reserveras tilläggsfinansiering på 16,1 miljoner euro för naturvårdsarbete, meddelar Miljöministeriet. Av detta belopp har 11 miljoner euro reserverats för miljöministeriets moment och 5,1 miljoner euro för jord- och skogsbruksministeriets moment.

Ålands specialodlare vill ta ett steg mot framtidens odlingsteknologi

​De som odlar specialgrödor på Åland skulle gärna driva sina bevattningspumpar med el, men höga anslutningsavgifter avskräcker trots att pumparna bara används under en del av året. Nu är det nämligen så att man måste betala lika mycket för att ansluta en enskild bevattningspump till elnätet som för en hel fastighet.

Quo vadis CAP27?

Än en gång vill man eftersträva mindre byråkrati och man kommer nu – tack och lov – med ett konkret exempel på det här. Det kommer i nästa CAP att vara möjligt att underlätta gällande öronmärkning av nötkreatur och det är positivt i och med att det är en form av byråkrati som väckt irritation bland våra husdjursproducenter. CAP-reformen avgörs i de kommande trilogiförhandlingarna mellan rådet, kommissionen och EU-parlamentet. Hur CAP27-helheten sist och slutligen ser ut när den är klar och exakt när den träder i kraft återstår fortfarande att se.

SLC - Mar Dagis
Mår på dagisgården förbättrar barns immunförsvar

I en försöksstudie som leddes av Naturresursinstitutet har man för första gången i världen kunnat bevisa att immunregleringen hos dagisbarn i åldern 3-5 år förbättrades genom introducering av mår (råhumus från skogen), prefabricerad gräsmatta och planteringslådor på dagisgården.

SLC - Karl Gustav Lindh
Lindh är årets skogsentreprenör i Svenskfinland

Föreningen för Skogskultur r.f. har utsett Karl-Gustav Lindh från Kronoby till årets skogsentreprenör i Svenskfinland för 2020.

SLC - Sprang1
Odlade tickor ger nya inkomster

Sprängticka och lackticka är svampar som kan ge en rejäl tillskottsinkomst i skogar där avkastningen annars skulle vara låg. Sprängtickan växer på levande träd, medan lacktickan växer på stubbar eller döda träd. Företaget Kääpä Forest söker nu flera odlare som vill ge sig in i branschen.

SLC - Framtidsodlarna Johansson
Framtidsodlarna del 6: Teknologin revolutionerar mjölkböndernas jobb

Lantbrukarparet Sonja Ek-Johansson och Andreas Johansson på Rinnanbäck gård investerade i en toppmodern ladugård. De fördubblade antalet kor på mjölkgården, utvecklade för gården passande kretslopp och tog i bruk de senaste teknologiska innovationerna. I det sjätte avsnittet i poddcasten Framtidsodlarna berättar de om den både givande och utmanande resan in i den högteknologiska världen.

SLC - Dsc02979
Koldioxid kan bli bondens handelsvara

Om några år kan också jordbrukare i Finland tjäna pengar på att sälja utsläppsrättigheter åt industrin genom att lagra koldioxid från luften i sin odlingsmark och samtidigt få större skördar. Den övertygelsen har i alla fall agronom Jussi Knaapi från Storkyro utanför Vasa och han har också satsat över 150.000 euro på all den tekniska utrustning som krävs för att bevisa att en åker faktiskt lagrar kol.