SLC - Digibrev
Prenumerera på SLC:s digitala nyhetsbrev

SLC:s nyhetsbrev SLC Just Nu sänds ungefär en gång i månaden till SLC-förtroendevalda, medlemmar och personal. I nyhetsbrevet berättar vi om aktuella frågor som anknyter till intressebevakningen och organisationen.

EU främjar matexport från uthållig produktion

EU-kommissionen anslår 182,9 miljoner euro för att främja exporten av jordbruksprodukter inom EU och till tredjeländer. Nytt är att produkterna ska stöda målen för den europeiska gröna given.

Förlängd ansökningstid för Ålands Covid-stöd

Ålands landskapsregering förlänger ansökningstiderna för både tillfälliga och utökade likviditetsstöd till den 31 maj 2021.

Kommentera utkastet till livsmiljöprogrammet Helmi

Miljöministeriet ber om kommentarer om de mål och åtgärder som planeras för livsmiljöprogrammet Helmi fram till år 2030. Livsmiljöprogrammet Helmi är ett svar på den största direkta orsaken till förlusten av biologisk mångfald i Finland: att livsmiljöerna minskar och försämras kvalitetsmässigt.

SLC - Slc Aarsbok 2019 Parm Hires Rgb
SLC:s årsbok 2019 digitalt

SLC:s årsbok samlar centralförbundets och landskapsförbundens årsberättelser från 2019 inom en och samma pärm.

Ansökan om temporärt understöd till företag på landsbygden fortsätter

Ansökningstiden för temporärt understöd till företag på landsbygden fortsätter fram till juni 2021. Enligt de nya villkoren kan ett företag få 2.000-80.000 euro i stöd.

SLC - 28468407503 F5169850D1 O
Brexitavtalet slår hårt mot skotska potatisodlare

De skotska odlarna av utsädespotatis hör till de största förlorarna efter avtalet om brexit mellan Storbritannien och EU. Skottland exporterar stora mängder utsädespotatis till EU, men nu är det stopp.

SLC - Thomas Blomqvist 1
Också gårdsturismföretagare kan nu få högre coronastöd

Några dagar före jul höjde statsrådet maxgränsen för så kallat coronastöd också för företag som bedriver gårdsturism. Den här kategorin av landsbygdsföretag hade så att säga fallit mellan stolarna då man tidigare höjde maxgränsen för företag inom primär- och fiskerinäringarna.

Slakt utan bedövning strider mot EU-rätten

Rituell slakt av djur utan bedövning får förbjudas inom EU. Det fastställer EU-domstolen i ett färskt rättsfall. Domen avviker från generaladvokatens beredning och möts med tillfredsställelse av den europeiska djurskyddsrörelsen.

Jordbrukare kan i fortsättningen få rådgivning för 15.000 euro

Gårdsbruksenheter kan i fortsättningen få rådgivning för 15.000 euro från landsbygdsprogrammet. Hittills har maximibeloppet varit 10.000 euro.

SLC - Maria Do Ceu Antunes
Portugal tar över ledningen för EU

Vid årsskiftet tog Portugal över ordförandeskapet för EU efter Tyskland. Landets jordbruksminister Maria do Céu Antunes hoppas att trilogen om CAP-reformen kan slutföras under det följande halvåret.

Ekonomi- och skatteutbildning för unga jordbrukare 13.1

Projektet Boosti Uusimaa-Nyland ordnar ekonomi- och skatteutbildning för landsbygdens unga på plattformen Teams 13.1.