Bordeaux Vignoble  David Remazeilles
Vinodlingen i Bordeaux-regionen har hamnat i en djup kris. FOTO: Bordeaux/David Remazeilles
Jordbruk EU

Frankrikes vinodlare
lider av överproduktion

Konsumtionen av vin har rasat i Frankrike, till vinodlarnas förtvivlan. Regeringen planerar nu att dra bort nio miljoner hektoliter vin från marknaden. Vinodlingar ska läggas i träda och överflödiga viner destilleras till desinfektionsmedel och parfym.

Den franska vinodlingen har hamnat i en svår kris. Redan för ett par år sedan bromsades vinkonsumtionen i landet upp i samband med covid. Då måste restauranger och barer stänga och torrläggas för långa tider.

I pandemins kölvatten drog regeringen bort stora mängder vin från marknaden. De ädla dryckerna destillerades till parfymer och kosmetikprodukter. Vinodlarna fick kompensationer och började hoppas på bättring.

Dessvärre har högkonjunkturen uteblivit. Enligt analytikerna beror detta på förändrade konsumtionsvanor. Européerna dricker mindre mängder franska viner än tidigare. Inte ens exporten till Kina drar lika bra som tidigare.

Konsumtionen backar kraftigt

Inte ens fransmännen själva förmår lätta på lågkonjunkturen. Konsumtionen av viner har kännbart minskat. Ännu för 70 år sedan slukade varje fransk medborgare i medeltal 130 liter vin per år.

I dag är man nere i bara 40 liter per person och år, konstaterar bondeorganisationen FNSEA. Inflationen spelar också en roll. Enbart under 2022 minskade vinförsäljningen i handeln med 15 procent.

Värst illa ute är producenterna i Bordeaux-området, som tidigare har varit ett av nationens stoltaste vinbastioner. Men också andra kärnområden som Côtes du Rhône lider av den kroniska överproduktionen.

Trots de låga priserna vänder sig kunderna i allt högre grad bort från Bordeaux. Mest inverkar den starka konkurrensen från andra vinregioner som Italien, Spanien, Sydafrika, Argentina, Chile och Australien.

Kunder som unnar sig en Bordeaux letar alltmer efter högre kvalitet och är villiga att betala ett motsvarande pris för det. Ett lågt pris lockar inte längre kräsna kunder. Konsumenterna ratar billig Bordeaux för att gynna sig någon exklusivare sort.

Enligt producenterna finns det ingen annan utväg ur den akuta krisen än att offra ädla men överflödiga viner till förgängelsen. Regeringen bereder sig på att destillera viner för 160 miljoner euro, enligt jordbruksministeriets kalkyler.

EU förväntas betala kostnaderna

I år kan det bli fråga om att destillera 2,5 miljoner hektoliter vin. Hälften av ersättningarna torde ställas till förfogande ur EU-kassan. De förtvivlade vinodlarna tror emellertid inte att åtgärderna räcker till.

I viktiga vinområden som Bordeaux är vinrankorna särskilt tätt planterade. Där hoppas odlarna på en premie till ett värde av 10.000 euro per hektar, om odlaren river upp dem för att ersätta rankorna med alternativa grödor.

Enligt jordbrukssällskapet i Bordeaux borde minst 15.000 hektar vinodlingar förstöras. En fjärdedel av odlarna är beredda att helt sluta med produktionen av Bordeauxviner. Inte ens prissänkningar har förmått sätta fart på konsumtionen.

På lång sikt måste Frankrikes vinsektor anpassa sig till klimatförändringen och den krympande inhemska efterfrågan och exporten. Regeringen ska hjälpa till med strategierna, lovar det franska jordbruksministeriet.