Töitä Suomesta utvidgar verksamheten till hela landet

Töitä Suomesta Oy har utvidgat sin verksamhet till att gälla hela Finland. Företaget grundades förra våren för att lösa problemet med brist på säsongarbetare. Utbudet av tjänster blir samtidigt bredare.

Britterna skruvar upp utrikeshandeln efter brexit

Storbritannien har sedan snart femtio år i EU återfått sin frihet att kontrollera sin handelspolitik. Det säger handelsministern Liz Truss, som lovar att ”turboladda” handeln. Nya handelsavtal utlovas i rasande takt.

SLC - 48375080531 C7C8955F27 O
England är på väg att öppna gensaxen

Englands mat- och miljöminister George Eustice har startat ett offentligt samråd om åtgärder som siktar på att tillåta genredigering inom jordbruket. Utanför EU är vi fria att fatta egna beslut, sade ministern på virtuella Oxford Farming Conference nyligen.

SLC - Sockerbetssnitsel
Sucros och Viljelijän Avena Berner börjar sälja sockerbetssnitsel till nötgårdar

Viljelijän Avena Berner inledde i veckan försäljningen av färsk sockerbetssnitsel till nötgårdar. Samarbetet med Sucros ska garantera tillgången på råvara, vilket gör att producenterna bättre kan planera utfodringen för flera år framåt. Samtidigt vill företagen öka odlingen av sockerbeta i Finland.

Portugal pressar på EU-avtal med Mercosur

Handelsavtalet mellan EU och den sydamerikanska tullunionen Mercosur står sedan länge på sparlåga. Förhandlingarna ligger nere. EU:s nya ordförandeland Portugal försöker nu pressa fram ett avtal, men åtminstone fyra medlemsländer ställer sig på tvären.

Välkommen på webbinarium om god vattenstatus 27.1

MTK:s och SLC:s vattenprogram offentliggjordes i december. Onsdagen den 27 januari kl.9-11 ordnas webbinariet ”Tillsammans på väg mot god vattenstatus” där vattenfrågor är på agendan. Webbinariet ordnas inom ramen för webbinarieserien Miljösnack.

Det behövs nya kriterier för att hållbart bärga vitmossa

Att bärga vitmossa är inte reglerat på samma sätt som till exempel torvproduktionen. Ett utvecklingsprojekt för att styra bärningen av vitmossa och utveckla förfaringsmetoder har därför inletts i NTM-centralen i Södra Österbotten. Vitmossa används som material i växtunderlag i växthus för att ersätta bland annat växttorv.

Företag inom torvbranschen drabbas hårt av minskad torvanvändning

Användningen av torv ser ut att minska snabbare än väntat, vilket drabbar företag inom torvbranschen hårt, meddelar både miljöministeriet och Bioenergia ry. Därför inleds en utredning om metoder för att stödja en rättvis omställning och branschens och regionernas anpassning till strukturomvandlingen.

Frostnätter minskade Ålands äppelskörd

Bortsett från den minskade äppelskörden, som visade sig först i höst när plockningen hade avslutats, betecknar ÅTH:s vd Tord Sarling marknadsläget som stabilt. En följd av osäkerheten kring pandemin är att priserna på odlade vegetabilier på sex månader stigit med 7,5 procent ute i Europa. I Finland var prisökningen däremot bara 1,5 procent.

Utveckling av klimatåtgärderna inom jord- och skogsbruket stöds

Statsrådet har utfärdat en förordning om stöd och anslag för markanvändningssektorns klimatåtgärder. Förordningen gör det möjligt att i allt högre grad bidra till klimatåtgärder som gäller jord- och skogsbruket samt ändringar i markanvändningen genom olika projekt.

Det går ännu inte att göra förhandsanmälningar för rådgivningsersättning

För tillfället kan man inte göra förhandsanmälningar för rådgivningsersättningar som finansieras med medel från EU:s landsbygdsfond, meddelar Livsmedelsverket. Det här beror på att medlen för den EU-finansieringsperiod som löpte ut vid utgången av 2020 har förbrukats för rådgivningsersättningarnas del och att nya medel för åren 2021-22 ännu inte har kunnat användas.

Dröjsmål i LP:s handläggning av förmåner

I början av året införde LPA ett nytt program för pensioner och försäkringar. Av den här anledningen kan det förekomma mindre dröjsmål i handläggningen av förmåner. Ett tekniskt fel i samband med att det nya programmet togs i bruk ledde också till att grundlösa fakturor för försäkringspremier skickades till nätbankerna.